El creixent escàndol d’assetjament sexual consumeix el governador de Nova York

  • Tres dones han denunciat ja Cuomo i la fiscal general de l’Estat obre una investigació independent

  • La crisi, que aguditza la que es va obrir per ocultar morts en residències, posa en qüestió el seu futur polític

  • El cas planteja un repte per al lideratge del partit demòcrata i, en particular, per a la vicepresidenta Harris

Andrew Cuomo, en una foto d’arxiu.

Andrew Cuomo, en una foto d’arxiu. / TIM ROSKE (AP)

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fins fa unes setmanes era difícil no posar en el futur d’Andrew Cuomo un intent d’arribar a la presidència dels Estats Units; ara costa veure’l mantenint ni tan sols el poder a Albany. Tres dones, l’última dilluns, han acusat el governador demòcrata de Nova York d’assetjament sexual i conducta inapropiada. Les disculpes que en realitat no ho han sigut gaire han servit més de combustible per incendiar els ànims. I la fiscal general de Nova York ha aconseguit, després d’intents de Cuomo de posar en marxa una investigació qüestionable i qüestionada, que li atorgui finalment l’autoritat per llançar una investigació independent. Ja està en marxa.

L’escàndol toca fins i tot a les portes de la Casa Blanca i aquest mateix dimarts, en la compareixença de la portaveu Jen Psaki, es qüestionava el silenci que públicament per ara ha mantingut sobre el que està succeint la primera dona que arriba a la vicepresidència, Kamala Harris.

Pandèmia i assetjament

Cuomo s’enfrontava ja a una seriosa crisi política per l’ocultació de morts a les residències d’avis durant la pandèmia. Aquesta qüestió, ja sota investigació de la justícia, va fer miques la imatge de lideratge i bona gestió de la crisi que va aconseguir l’any passat i el va posar a la diana no només de polítics republicans, sinó també d’alguns dels membres del seu propi partit. Es van intensificar els esforços per retirar-li els poders d’emergència amb els quals ha exercit un control gairebé total de la resposta a la pandèmia i van aparèixer les primeres crides a la dimissió o a l’impeachment.

 Veterà i experimentat polític, Cuomo anava esquivant aquesta crisi, tot i que en els últims dies va servir per exposar el seu agressiu estil, en el qual molts han denunciat que són eines la por i la intimidació. Però el que està consumint a velocitat de vertigen el seu capital polític són les acusacions d’assetjament, que no només retraten un patró de comportament sinó que, a més, xoquen amb la seva història d’accions i declaracions públiques en contra de l’assetjament sexual.

La setmana passada una de les antigues empleades del seu govern, Lindsay Boylan, va donar detalls en un post a internet d’incidents d’assetjament dels quals havia parlat anteriorment en termes genèrics. Aquests van començar el 2016 i van incloure un petó als llavis no desitjat i un suggeriment de jugar a l’strip poker.

 Dissabte es va afegir a les acusacions Charlotte Bennett, una altra antiga empleada del govern d’Albany. En entrevistes amb ‘The New York Times’ la jove va descriure interaccions conflictives amb el governador la primavera passada, de les quals va parlar amb superiors i que van motivar que canviés de posició en el govern abans d’abandonar-lo definitivament el novembre passat. Ell, per exemple, li va preguntar sobre la seva vida personal, incloent-hi si era monògama, si s’havia ficat al llit amb homes grans o què pensava de la diferència d’edat en les relacions (ella té 25 anys i ell 63). Bennett, que és supervivent d’una agressió sexual, també ha explicat molesta com el governador semblava obsessionat amb aquesta part de la seva vida. 

«Disculpa» i investigació

Tot i que inicialment Cuomo va respondre a les revelacions de Bennett amb un comunicat negant res inapropiat diumenge, amb l’escàndol en ebullició, va emetre un comunicat més llarg. «Entenc que les meves interaccions van poder ser insensibles o massa personals i que alguns dels meus comentaris, donada la meva posició, van fer sentir d’altres d’una forma que mai vaig pretendre», va escriure. Va insistir també que mai va tocar ningú de forma inapropiada i mai va fer proposicions i es va disculpar per comentaris que, va dir, «es van mal interpretar com un flirteig no desitjat». «A la feina de vegades crec que estic sent bromista i faig acudits que crec que són divertits, de vegades faig broma amb la gent en el que penso que és una forma planera», va escriure també. Ningú sembla riure.

Cuomo va anunciar també que buscaria una investigació «externa i independent» però la que va plantar va provocar ampli rebuig. Primer va proposar que la dirigís un antic jutge federal (amb qui tenia vincles). Després va suggerir que la compartissin la fiscal general de l’estat, la demòcrata Letitia James, i el president del Suprem estatal, però James s’hi va negar perquè hauria tingut poders limitats. I Cuomo va haver d’acabar cedint i dilluns va concedir l’autoritat plena a la demòcrata, que ja li va fer sortir els colors el gener amb una revelació sobre les morts d’avis en residències i que, per evitar ombres de politització, encarregarà les indagacions a un bufet d’advocats fora del govern.

Va ser dilluns també quan en el ‘Times’ també va aparèixer la tercera denúncia, aquesta d’una dona que no formava part del govern. La va fer Anna Ruch, una dona de 33 anys que va coincidir el 2019 en un casament amb Cuomo, que li va tocar l’esquena que portava nua, li va dir «agressiva» quan ella li va treure la mà i després li va agafar la cara (com mostra una foto publicada pel ‘Times’) i va demanar besar-la.

Atenció nacional

A nivell local s’han disparat les crides a Cuomo que dimiteixi o el recolzament a sotmetre’l a un ¡impeachment¡. L’alcalde Bill de Blasio, que manté una relació tensa i explosiva amb el governador, va dir dilluns a la CNN que «si es demostren les acusacions no pot governar».

 A nivell nacional Cuomo posa en un compromís el Partit Demòcrata, que va sortir escaldat pel cas de l’exsenador Al Franken (que es va forçar a abandonar l’escó per acusacions que després en molts casos van perdre credibilitat) però també ha mirat de ser una veu de recolzament a les dones en el moviment #MeToo o durant la controvertida confirmació del jutge de Suprem Brett Kavanaugh.

Notícies relacionades

 

Psaki ha dit que la Casa Blanca vol respectar el procés d’investigació.