Turbulències polítiques als EUA

Andrew Cuomo, l’ídol amb peus de fang

  • L’ocultació de dades sobre morts en residències per la pandèmia ha posat a la corda fluixa el governador de Nova York

  • A l’escàndol, que ha tornat l’atenció al seu estil agressiu i intimidatori, s’hi ha sumat una acusació d’assetjament sexual

  • Hi ha esforços per retirar-li els poders d’emergència davant la pandèmia, crides a l’‘impeachment’ i peticions de dimissió.

Andrew Cuomo, en una foto d’arxiu.

Andrew Cuomo, en una foto d’arxiu. / TIM ROSKE (AP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan Nova York era l’epicentre de la pandèmia als Estats Units, mentre des de la Casa Blanca Donald Trump minimitzava la gravetat de la crisi, Andrew Cuomo, el governador demòcrata de Nova York, es va fer per a molts bàlsam de confiança i empatia, icona d’una gestió exemplar. Ara, gairebé un any després, el relat cobra una altra forma i l’ídol mostra els seus peus de fang.

Les acusacions que el govern de Cuomo va ocultar la dimensió de la tragèdia a les residències d’avis i el nombre de gent gran morta, així com la renovada indignació per la immunitat davant demandes en els tribunals per a residències i hospitals que Cuomo va integrar al pressupost estatal, han posat el governador en el punt més complicat dels seus més de deu anys al capdavant d’Albany.

S’ha obert una investigació federal sobre el que va passar a les residències i legisladors estatals, incloent-hi demòcrates, han posat en marxa esforços per retirar-li els poders d’emergència que li han permès fins ara un control gairebé total de tota la gestió de la pandèmia. Hi ha fins i tot crides, de republicans i de companys de files, a sotmetre’l a un ‘impeachment’.

Estil agressiu

L’escàndol i la reacció de Cuomo, que ha admès un «error» però ha quedat lluny d’una disculpa i ha atacat durament els seus crítics, han fet, a més, que s’exposi i es torni l’atenció al seu estil agressiu i intimidatori.

La setmana passada un legislador demòcrata, Ron Kim, va denunciar que el governador li va trucar per instar-lo a retractar-se d’uns comentaris crítics que havia fet pel cas de les residències i va amenaçar de «destruir-lo políticament» si no ho feia. Cuomo ho ha negat (i en el seu desmentiment ha atacat Kim, qualificat com un «mentider» des de la seva oficina), però l’episodi per a molts quadra amb la seva manera de fer política.

Fa dos dies ‘The New York Times’ va publicar un article en què, amb més de tres dotzenes d’entrevistes, emergia el retrat d’un polític «talentós i destre», però amb «tendència a l’agressió». Una consultora que va treballar amb ell assegurava en aquest article que «la seva principal eina per governar és crear por» i un antic portaveu de Bill de Blasio, alcalde de Nova York, ho va definir com «un mestre del teatre polític brutalista». El mateix De Blasio, que té una relació difícil i tensa amb el governador, parlant sobre la trucada a Kim va dir que era «clàssic Cuomo. Molta gent a l’Estat ha rebut aquestes trucades»)

Acusació d’assetjament

Aquest dimecres s’ha sumat a l’intens escrutini de Cuomo una acusació d’assetjament sexual. L’ha fet una antiga ajudanta, Lindsey Boylan, que al desembre ja va denunciar que el governador creava un «ambient tòxic d’equip» i el va acusar d’haver-la assetjat durant anys, una cosa que llavors Cuomo també va negar.

Notícies relacionades

Boylan ha donat ara els detalls que no va donar al desembre, parlant de diversos episodis, d’un petó no desitjat a altres conductes inapropiades de Cuomo. «Ha creat una cultura en la seva Administració en què l’assetjament sexual i el ‘bullying’ són tan generalitzats que no només es condonen, sinó que s’esperen», ha escrit Boylan a ‘Medium’. «El seu comportament inapropiat cap a les dones era una afirmació que li agradaves, que havies d’estar fent alguna cosa bé. Utilitzava la intimidació per silenciar els crítics. I si t’atrevies a dir alguna cosa, t’enfrontaves a les conseqüències».

Diversos legisladors demòcrates han emès comunicats de condemna, en uns casos més directa que en altres, del suposat comportament de Cuomo amb Boylan. Des de les files republicanes s’ha aprofitat per demanar de nou la seva dimissió.