Crisi sanitària global

El Regne Unit estudia incloure Espanya a la llista de països d’altíssim risc

  • Boris Johnson estudia una nova classificació de països en ‘taronja sota vigilància’, que poden passar al vermell sense gran marge d’avís

  • El ministre de Finances, Rishi Sunak, i altres destacats membres del Partit Conservador són contraris al nou sistema i demanen menys restriccions

El Regne Unit estudia incloure Espanya a la llista de països d’altíssim risc

YUI MOK / AFP

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Espanya podria ser catalogada aquesta setmana com a país d’altíssim risc i els qui el visitin tornar a fer quarantena a la seva tornada a Anglaterra, a causa de l’augment dels casos de la variant delta, segons una nova classificació que estudia el Govern britànic. Al sistema de semàfor –amb quatre possibilitats actualment (verd, taronja, taronja plus i vermell)– se sumaria un nou «taronja sota vigilància» (‘amber watchlist’), pas previ a saltar a la categoria de vermell sense avís previ. El canvi, si es porta a terme, afectaria milions de turistes britànics ja a Espanya o amb les maletes preparades per marxar, amenaçats d’haver de guardar 10 dies de quarantena en hotels a un cost de 2.000 euros per persona. Grècia i Itàlia podrien estar incloses també en la nova llista.

Des d’aquest dilluns tots els vacunats procedents dels països de la Unió Europea, així com dels Estats Units, no necessiten aïllar-se a l’entrar a la Gran Bretanya. L’excepció és França, apartada a la llista taronja plus. Les normes, a penes en vigor, poden tornar a canviar de nou.

Rebuig conservador

Boris Johnson ha d’actualitzar dijous vinent el control de fronteres per a viatgers que arribin a Anglaterra, amb noves normes a partir del dilluns 9 d’agost. Ningú sap del cert el que sortirà d’aquesta reunió o si la decisió es retardarà, ateses les posicions enfrontades al Govern i el Partit Conservador.

En una intervenció sense precedents, el titular de Finances, Rishi Sunak, ha escrit una carta al primer ministre demanant que s’eliminin restriccions de viatge per salvar perdudes catastròfiques aquest estiu en l’hostaleria i el turisme. Sunak vol incloure més països a la llista verda i considera que l’actual política de fronteres del Regne Unit s’està quedant enrere respecte a altres competidors internacionals. En aquesta mateixa línia hi ha un important grup de diputats conservadors, com l’antiga ministra de medi ambient, Theresa Villiers, o Huw Merriman, president de la Comissió de Transport al Parlament.

Herriman adverteix que la categoria de vigilància «serà vista com una enorme bandera vermella», que provocaria «molt probablement» el col·lapse de reserves als països afectats, i demana al Govern «que no l’estableixi». «Sota el meu punt de vista», va declarar a la BBC, «no necessitem més incertesa, complexitat o ansietat per als passatgers o aquest sector tan assetjat. Només fa falta claredat». Henry Smith el ‘tory’ que presideix el Grup pel Futur de l’Aviació, al·lega que el sistema de semàfors ha passat del vermell, taronja i verd, a un «arc de Sant Martí» que crea «confusió» i «complexitat».

 

El sector del transport en contra

 «Claredat» és també el que demana al Govern el director executiu de l’Aeroport de Heathrow, John Holland-Kaye, i que se «simplifiqui» en lloc d’introduir-hi més normes, a fi de recuperar la confiança dels viatgers. Tim Alderslade, al capdavant d’Airlines UK, que representa la indústria de l’aviació, remarca la confusió per «als passatgers que no tenen ni idea de si van o venen. El verd és l’única via que la indústria necessita».

Notícies relacionades

Des de l’Executiu, en canvi, el ministre d’Infraestructura Digital, Matt Warman, va defensar a Sky News la proposta de la nova llista, que serviria per «donar a la gent la màxima informació possible quan decideixin on volen anar de vacances». Així tindran en compte «que la classificació d’aquest país pot anar a pitjor» i poden acabar trobant-se sense adonar-se’n «que han de fer quarantena a la tornada».

Ciència i risc

Un recent sondeig publicat de YouGov per a ‘The Times’ mostra que la majoria dels ciutadans està a favor de la decisió de relaxar les restriccions als viatgers vacunats procedents de la UE i dels EUA. Els científics, en canvi, han advertit del risc que comporta. En la decisió que ha de prendre Johnson, previsiblement a la reunió de dijous, hi influiran les dades que aporti el Centre Conjunt de Bioseguretat, que aconsellen al Govern sobre l’amenaça internacional de la Covid.