Cop dur per a Israel

Ben & Jerry’s se suma al boicot a l’ocupació israeliana amb la seva retirada dels territoris palestins ocupats

  • «És incompatible amb els nostres valors vendre gelats als territoris palestins ocupats», ha anunciat la companyia compromesa en causes de justícia social com Black Lives Matter o els drets LGTBIQ+

  • Israel no ha tardat a qualificar l’acció d’«antisemita» i «moralment incorrecta» alhora que Lapid ha exigit als Estats Units que prengui accions legals contra l’empresa

Ben & Jerry’s se suma al boicot a l’ocupació israeliana amb la seva retirada dels territoris palestins ocupats

Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

«Hi ha moltes marques de gelat però només un Estat jueu». Així de contundent s’ha mostrat el primer ministre d’Israel, Naftali Bennett, davant la decisió de Ben & Jerry’s de retirar les seves vendes dels territoris palestins ocupats. En el seu compromís amb la justícia social, la companyia de gelats ha optat per no renovar el seu acord de llicència amb el seu soci israelià a finals d’any a tall de denúncia pels assentaments il·legals a Cisjordània i Jerusalem Est. La campanya BDS (boicot, desinversió, sancions) s’apunta una petita victòria en el seu afront pel final de l’ocupació israeliana. 

Ben & Jerry’s ha anunciat en un comunicat que és «incompatible amb els nostres valors vendre gelats als territoris palestins ocupats». Per tant, quan expiri el compromís amb el seu associat al final d’aquest any, els colons jueus que viuen en els assentaments il·legals a Cisjordània i Jerusalem Est no podran disfrutar dels seus deliciosos sabors. Israel no ha tardat a respondre acusant la decisió de «moralment incorrecta», en paraules del seu primer ministre.

«Pau, amor i gelat»

«El boicot a Israel, una democràcia envoltada d’illes terroristes, reflecteix una pèrdua total de rumb; el boicot no funciona i no funcionarà i el combatrem amb totes les nostres forces», ha tuitejat Bennett. El seu soci de govern, el ministre d’Afers Exteriors, Yair Lapid, també ha criticat la decisió de la companyia i ha exigit als Estats Units, d’on és originària, que prengui accions legals. «La decisió de Ben & Jerry’s representa una rendició vergonyosa a l’antisemitisme, al BDS i a tot el que està malament en el discurs antiisraelià i antijueu», ha criticat a Twitter. 

Per la seva banda, el BDS i els palestins han celebrat aquest gest de l’empresa que porta per lema «pau, amor i gelat». «Aquest és un pas decisiu per posar fi a la complicitat de la companyia en l’ocupació israeliana i les violacions dels drets palestins», ha celebrat el moviment inspirat en el boicot a la Sud-àfrica de l’‘apartheid’. Però encara veu l’empresa capaç d’anar més enllà, ja que Ben & Jerry’s ha declarat que continuarà venent els seus productes al territori sobirà d’Israel. «Esperem que hagi entès que, en harmonia amb els seus compromisos de justícia social, no hi pot haver negocis com de costum amb l’‘apartheid’ d’Israel», han dit en un comunicat.

Qüestionament de l’ocupació

Més de 200 organitzacions palestines i propalestines advoquen per utilitzar mitjans no violents per pressionar el govern d’Israel i acabar amb la seva ocupació il·legal. Precisament la setmana passada, alguns dels integrants de la campanya BDS van aconseguir que es cancel·lés un partit entre el Barça i el Beitar Jerusalem davant la negativa de l’equip català de jugar a la disputada Ciutat Santa per la pressió dels activistes. Tant Jerusalem Est com la Cisjordània ocupada pateixen l’expansió colonial israeliana, il·legal d’acord amb el dret internacional.

Notícies relacionades

A Cisjordània viuen més de 440.000 colons israelians entre uns tres milions de palestins en un territori que Israel va capturar en la guerra del 1967. També a Jerusalem Est la violència sobre els habitants palestins s’ha aguditzat amb expulsions i demolicions de llars. La retirada de Ben & Jerry’s suposa una gran victòria per a la campanya BDS i un cop molt dur per a un Israel cada vegada més posat en dubte per la societat civil global. «Aquesta decisió és justa i moral», ha tuitejat Aida Touma-Sliman, diputada de la Llista Conjunta de partits àrabs en la Knesset israeliana. 

«Els territoris palestins ocupats no formen part d’Israel i aturar les vendes allà ajudarà a pressionar per al final de l’ocupació; esperem que Ben & Jerry’s no siguin els últims a fer aquest pas», ha afegit. Després de les acusacions d’‘apartheid’ per part de Human Rights Watch i organitzacions israelianes fa un parell de mesos, l’ocupació va perdent el seu recolzament internacional, augmentant el seu qüestionament.