Negligència mèdica

Sud-àfrica investiga la mort de 144 pacients psiquiàtrics

  • Les víctimes van perdre la vida després de ser traslladades per les autoritats a centres gestionats per oenagés sense control ni preparació per atendre aquests malalts

barcelona/imagenesnoreste Fotos 1-111410296.jpg

barcelona/imagenesnoreste Fotos 1-111410296.jpg

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dilluns ha tingut lloc a Sud-àfrica la primera audiència de la investigació judicial per la mort de 144 persones el 2016 a causa d’una atenció inadequada en centres sanitaris psiquiàtrics sense llicència. Les morts es van produir entre l’abril del 2016 i el gener del 2017, majoritàriament per pneumònia, deshidratació i diarrea, després que els pacients fossin traslladats des d’hospitals privats a 27 centres mal equipats.

Una ordre del Departament de Salut de la província de Gauteng per estalviar diners va fer que més de 1.700 pacients psiquiàtrics haguessin de ser traslladats en pocs dies a aquests centres. El jutge sud-africà Mmonoa Teffo escoltarà les proves que podrien donar lloc al processament dels funcionaris que estaven a càrrec d’aquesta administració en aquell moment.

Segons l’advocat de la Fiscalia Nacional, Pieter Luyt, «la majoria de les persones que van morir ho van fer en centres gestionats per oenagés que no estaven degudament controlades o que no estaven controlades en absolut» i que no tenien ni la capacitat ni el personal qualificat per atendre els pacients. La «pressa» amb què es van treure els pacients dels hospitals va provocar que els internessin en «instal·lacions no equipades per atendre’ls», ha assenyalat a l’inici de la vista, que va començar pràcticament al Tribunal Superior de Pretòria.

Acusació de les famílies

«Les proves demostraran que les seves morts van ser causades per la negligència, la tortura i els maltractaments», ha dit l’advocada Adila Hassim, que representa algunes de les famílies de les víctimes. L’advocada també ha explicat que les famílies miraran de demostrar que la conducta dels funcionaris del Govern i dels dirigents de les oenagés va ser el que «va causar la mort» dels pacients.

Notícies relacionades

«Van optar per deixar aquests [pacients] en aquestes cases on no tindrien prou menjar ni aigua, ni calor, ni supervisió adequada ni accés a medicaments», ha remarcat. Eren «trampes mortals», ha insistit, fent-se ressò de les paraules d’un jutge jubilat del Tribunal Constitucional, Dikgang Moseneke.

Moseneke, que va dirigir la investigació preliminar portada a terme el 2018 per un panel anomenat pel Govern, havia ordenat al Govern pagar un milió de rands (70.000 dòlars) a cadascuna de les famílies dels pacients pel trauma i el perjudici causat. S’espera que la nova investigació oberta doni lloc aquesta vegada a un procediment penal.

Temes:

Psiquiatria