Demanda global de cru

L’OPEP i els seus aliats acorden augmentar la producció de petroli

A partir de l’agost, s’incrementaran 400.000 barrils diaris addicionals cada mes fins al desembre

Refinería en Amara, a unos 450 km de Bagdad

Refinería en Amara, a unos 450 km de Bagdad / HAIDER AL-ASSADEE (CAS_AGENCIAS)

3
Es llegeix en minuts
EFE

Després de dues setmanes, els ministres de l’OPEP i dels seus aliats, liderats per Rússia, han acordat avui augmentar la producció conjunta de forma escalonada en els pròxims cinc mesos, fins a arribar als 2 milions de barrils diaris (mbd) addicionals al desembre.

D’aquesta manera, l’aliança coneguda com a OPEP+ redueix fins a uns 3,8 mbd la seva retallada pactada l’abril de 2020 –llavors 9,7 mbd– com a resposta a la crisi del coronavirus i la caiguda de la demanda global de cru.

En un comunicat, el secretariat de l’OPEP va explicar que l’augment de la producció començarà l’agost que ve, amb una pujada de 400.000 barrils diaris addicionals cada mes fins al desembre.

Extensió fins al 2022

Els 23 països membres d’OPEP+ van acordar, a més, de forma unànime estendre fins a finals del 2022 l’acord base de la retallada de producció, per eliminar-lo de forma gradual l’any que ve.

Amb la gran retallada del 2020, els productors van reaccionar a la caiguda de la demanda petrolera mundial per la crisi de la pandèmia del coronavirus, que va passar de gairebé 100 mbd a uns 90 mbd.

El ministre de Petroli saudita, Salman de l'Aràbia Saudita, va destacar en una roda de premsa telemàtica que l’objectiu dels productors és haver eliminat fins al setembre del 2022 per complet la retallada i oferir la quantitat habitual de cru al mercat.

«OPEP+ és aquí per quedar-se», va afegir el ministre, en un intent d’eliminar qualsevol dubte sobre el futur de l’aliança, després de dues setmanes de disputes sobre les quotes de producció.

Preu a l’alça

Les negociacions, amb l’objectiu d’evitar més pressió a l’alça sobre els preus del cru, que al seu torn amenaça el creixement econòmic global, s’havien estancat per un desacord entre l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU).

Els preus del cru es troben actualment entorn dels 75 dòlars per barril, el 20% més que l’estiu de l’any passat. Quant al futur càlcul de les quotes de producció, els ministres van acordar fer una lleu revisió que beneficiarà certs membres de l’aliança, concretament Rússia, l’Aràbia Saudita, els EAU, l’Iraq i Kuwait.

Rússia i l’Aràbia Saudita podran ajustar a partir del maig del 2022 la seva base de càlcul per a un eventual ajustament de la producció en 0,5 milions de barrils cada un (fins a 11,5 mbd cada un), mentre que els Emirats ho faran en 0,33 mbd, fins a 3,5 mbd. En el cas de l’Iraq i Kuwait, aquesta base de càlcul puja en 0,15 mb/d, cada un, fins a 4,803 mbd (Iraq) i 2,959 mbd (Kuwait).

Notícies relacionades

El nivell de compliment de la retallada pactada l’any passat es va situar al juny en el 113%, o sigui, es va complir més del que s’havia acordat. Després de les cinc pujades mensuals de producció en el que queda d’any, els ministres avaluaran novament la situació al desembre incloent-hi el nivell de compliment.

Al seu últim informe mensual sobre el mercat petroler, els analistes de l’OPEP estimen que la demanda global de cru creixerà al segon semestre de l’any el 4,8% i l’any que ve el 3,5%. D’aquesta forma, es preveu que la demanda global superi l’any que ve per primera vegada en la història els 100 mbd. L’aliança OPEP+ té previst produir a partir del maig del 2022 prop de 45,5 mbd, amb 26,8 mbd dels 13 països de l’OPEP i 17,7 mbd dels altres deu països productors. La pròxima reunió dels ministres de l’aliança està prevista per a l’1 de setembre.

Temes:

Petroli