Veneçuela

La Policia deté un altre aliat de Guaidó mentre Maduro promou el diàleg

  • Freddy Guevara va ser arrestat acusat de terrorisme i «traïció a la pàtria»

  • Guaidó assegura que la presència dels seus veïns i dels periodistes va impedir que els agents el detinguessin a ell també

zentauroepp43451266 venezuelan president nicolas maduro  gives a speech at the n180524180025

zentauroepp43451266 venezuelan president nicolas maduro gives a speech at the n180524180025 / FEDERICO PARRA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei d’Intel·ligència de Veneçuela va detenir aquest dilluns l’exdiputat Freddy Guevara, un estret col·laborador del líder Juan Guaidó, que va denunciar «amenaces» en contra seu, mentre que el president Nicolás Maduro es va asseure a conversar amb un sector antichavista minoritari per promoure el diàleg nacional. Guevara va ser detingut prop del migdia pels funcionaris d’aquest cos quan es trobava en una autopista de Caracas, segons es va poder veure en un vídeo que ell mateix va transmetre a través de les xarxes socials.

Gairebé en paral·lel, la dona de Guaidó, Fabiana Rosales, va denunciar que la Policia havia arribat a la seva residència per emportar-se detingut el seu marit, que, segons vídeos difosos pel seu equip, va intentar eludir l’arrest tancant-se al seu vehicle blindat. En declaracions a la premsa, Guaidó va dir que la presència dels seus veïns i dels periodistes el va ajudar a evitar la detenció. Va explicar que el seu vehicle va ser envoltat per funcionaris que van ingressar a la seva residència «sense cap tipus d’ordre, sense cap tipus d’identificació, apuntant amb armes llargues» i accionant «un explosiu dins del soterrani» del seu edifici.

Va assegurar que al xòfer el van fer baixar a cops del vehicle i «el van subjectar». «No hi ha ordre de detenció perquè el que [...] van fer va ser fustigació, amenaces. Van amenaçar amb armes de foc, de guerra, en un edifici residencial on vivim amb la nostra família», va dir, mentre va condemnar la detenció del seu company de files.

Guevara, acusat de terrorisme

L’arrest de Guevara va ser confirmat hores després pel fiscal general, Tarek Saab, que el va assenyalar de tenir vincles «amb grups extremistes i paramilitars associats al Govern colombià», i per això el va acusar dels delictes de terrorisme i «traïció a la pàtria». Les acusacions de la fiscalia es van publicar, a més, dos dies després que la vicepresidenta executiva, Delcy Rodríguez, l’esmentés durant un balanç que va oferir sobre els tirotejos que es van viure en part de l’occident de Caracas la setmana passada, especialment al voltant de la barriada coneguda com Cota 905.

Rodríguez es va referir a un tuit que Guevara va publicar durant els enfrontaments entre bandes criminals i policies que van paralitzar part de la vida a l’oest de la capital entre dimecres i divendres. «¿Què té que veure l’Acord de Salvació Nacional amb aquest megadrama que es viu a Caracas amb les bandes armades Apure i l’Arco Minero? Tot: només amb un acord polític avalat per la comunitat internacional l’Estat podrà recuperar el control territorial del país», va publicar l’exlegislador.

Maduro en taula de diàleg

Mentre la fiscalia confirmava la detenció de Guevara, el president veneçolà, Nicolás Maduro, començava una reunió pública amb un altre sector minoritari de l’oposició que es va estendre més de tres hores com una manera de promoure el «diàleg» nacional.

Durant la trobada, en què no va esmentar Guevara directament, el mandatari va dir que té proves que involucren un sector de «l’extrema dreta» opositora en els combats de la setmana passada entre bandes criminals i policies a Caracas. «Volen amagar, disfressar-se de dialogants i demòcrates quan, per sota, tenim les proves a les mans i demà el president [del Parlament ] Jorge Rodríguez mostrarà les proves sobre l’involucrament de sectors de l’extrema dreta i de grups polítics, tenim la prova del que van fer», va dir. La fiscalia, segons Maduro, ha actuat «amb les proves a les mans».

Amb tot, va defensar que «a Veneçuela hi ha diàleg» amb l’oposició i es va referir també a les negociacions que promou Noruega amb el gruix dels antichavistes a l’afegir que està «d’acord» amb aquesta proposta. «Amb el que no estem d’acord és que una gent digui que vol participar en el diàleg i estigui preparant cops d’Estat, finançament de delinqüents, atacs terroristes, magnicidis i assassinats de líders», va afegir el mandatari.

Condemna per part de l’oposició

Notícies relacionades

En la reunió amb Maduro, cap dels antichavistes es va referir a la detenció de Guevara. No obstant, l’arrest va ser rebutjat pel sector que recolza Guaidó, diverses ONG, el dirigent Henrique Capriles i dos dels cinc rectors del Consell Nacional Electoral (CNE) que són afins a l’oposició, Enrique Márquez i Roberto Picón. Aquests dos últims van destacar que l’arrest de Guevara no contribueix a generar condicions per a la democràcia ni per a la participació electoral dels comicis regionals i locals del 21 de novembre.

La detenció de Guevara s’ha produït mentre una missió tècnica de la Unió Europea (UE) es troba al país avaluant si pot desplegar una altra comissió per observar les eleccions del novembre. Divendres passat, aquesta missió es va reunir amb diversos opositors, entre els quals, Guevara.