Crisi cubana

Els EUA defensen el dret a manifestar-se pacíficament després de les protestes de Cuba

El Departament d’Estat expressa la seva preocupació per les crides del règim al combat

Els EUA defensen el dret a manifestar-se pacíficament després de les protestes de Cuba
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units han mostrat el seu recolzament al «dret a la reunió pacífica» a Cuba davant les protestes que s’estan portant a terme en diferents ciutats del país caribeny i que han portat el president cubà, Miguel Díaz-Canel, a fer una crida a la població a sortir als carrers per defensar la revolució. La sotssecretària interina per a l’Hemisferi Occidental del Departament d’Estat dels Estats Units, Julie Chung, ha mostrat la seva preocupació per les «crides al combat» a Cuba i ha defensat «el dret del poble cubà a la reunió pacífica». «Cridem a la calma i condemnem qualsevol tipus de violència», ha afegit.

Així mateix, ha comentat en el seu compte de Twitter que «les protestes pacífiques estan creixent Cuba», que es deuen, segons Chung, a «la preocupació per l’augment dels casos i morts per Covid i l’escassetat de medicaments». «Encomiem els nombrosos esforços del poble cubà mobilitzant donacions per ajudar els veïns necessitats», ha dit. Davant aquest missatge, el director general per als Estats Units al Ministeri d’Exteriors cubà, Carlos F. de Cossio, ha respost a la mateixa xarxa social que els Estats Units «haurien d’evitar expressar una preocupació hipòcrita per una situació en què han estat apostant».

En aquest sentit, ha assenyalat que «el Departament d’Estat nord-americà i els seus funcionaris» estan «involucrats fins al coll en la promoció de la inestabilitat social i política a Cuba», mentre que «Cuba és i continuarà sent un país pacífic, contràriament als EUA». Una altra de les reaccions recents a les protestes ha sigut la del secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), Luis Almagro, que ha reconegut «el legítim reclam de la societat cubana per medicines, aliments i llibertats fonamentals».

Notícies relacionades

«Condemnem el règim dictatorial cubà per fer una crida a civils a reprimir i a la confrontació contra els que exerceixen els seus drets de protesta», ha argumentat Almagro. Així mateix, alguns congressistes del país nord-americà s’han expressat en aquesta mateixa línia, com és el cas del republicà Mario Díaz Balart. «Ara més que mai, els Estats Units i la comunitat Internacional han de recolzar el poble cubà en la seva lluita per la llibertat», diu un comunicat compartit en el seu compte de Twitter. «La crisi humanitària que afronta Cuba és un símptoma més de la incapacitat i la crueltat absolutes de la tirania a Cuba», ha manifestat, a la qual cosa ha considerat que «mentre el règim utilitza violència brutal contra el poble que es manifesta pacíficament al carrer, el món té l’obligació de recolzar el valent poble cubà».

Reunió de la diplomàcia europea

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea tractaran aquest dilluns les protestes registrades a Cuba l’última jornada i que la diplomàcia comunitària atribueix al descontentament ciutadà pels talls en les comunicacions. Així ho ha assenyalat l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, que ha assegurat que el tema s’inclourà en la reunió del Consell d’Afers Exteriors d’aquest dilluns a Brussel·les. «Sabem que estan havent-hi a Cuba importants manifestacions com a conseqüència dels talls en temes de comunicació», s’ha limitat a comentar la seva arribada a la reunió, per recalcar que els ministres d’Exteriors europeus analitzaran la situació en l’esmentada trobada.