Violència perpètua

Un grup d’homes armats segresta 150 nens en una escola a Nigèria

  • Uns 25 estudiants haurien aconseguit escapar-se dels seus segrestadors mentre que la resta es mantenen desapareguts

Un grup d’homes armats segresta 150 nens en una escola a Nigèria
2
Es llegeix en minuts
Reuters

Al voltant de 150 nens estan desapareguts després que homes armats ataquessin una escola a l’estat de Kaduna, al nord-oest de Nigèria, van dir dilluns a Reuters un pare i un administrador.

La policia va dir que homes armats disparant indiscriminadament van assaltar l’escola secundària Bautista Bethel al sud de l’estat de Kaduna durant la nit.

Els homes armats, que van disparar a mansalva, van assaltar l’institut Bethel Baptist a l’estat de Kaduna durant la nit i «van dominar els guàrdies de seguretat de l’escola i van entrar a l’alberg dels estudiants, on van segrestar un nombre indeterminat d’alumnes i se’ls van emportar al bosc», segons un comunicat de la policia, que va afegir que 26 persones, inclosa una professora, havien sigut rescatades.

El reverend John Hayab, un dels fundadors de l’escola, va dir a Reuters que uns 25 estudiants havien aconseguit escapar, mentre que la resta continuava desapareguda.

Al voltant de 180 estudiants assistien a l’internat i estaven en procés d’exàmens, segons Hayab, el fill de 17 anys del qual va escapar, i la mare, Hassana Markus, la filla dels quals és entre els desapareguts.

Veïns de la zona, que no van voler ser identificats, van dir a Reuters que els agents de seguretat havien acordonat l’escola després de l’atac, que va tenir lloc entre les 23.00 hores de diumenge i les 4.00 hores del matí de dilluns.

Segrest com a model de negoci

Els homes armats, bandits coneguts localment, s’han convertit en una indústria del segrest d’estudiants per demanar rescat al nord-oest de Nigèria, sent l’estat de Kaduna el més afectat. Des del desembre de l’any passat s’han emportat a gairebé 1.000 persones de les escoles, de les quals més de 150 segueixen desaparegudes.

Els segrestadors també han atacat carreteres, residents privats i fins i tot hospitals; diumenge a la matinada, els pistolers van segrestar sis persones, entre elles un nen d’un any, en un hospital de l’estat de Kaduna, al nord del país.

Els segrestos escolars a Nigèria van ser portats a terme per primera vegada pels grups gihadistes Boko Haram i la Província de l’Àfrica Occidental de l’Estat Islàmic, però la tàctica ha sigut adoptada ara per altres militants l’agenda dels quals no està clara.

Al febrer, el govern va dir que el president Muhammadu Buhari havia instat els governs estatals a «revisar la seva política de recompensar els bandits amb diners i vehicles», advertint que aquesta política podria tenir un efecte desastrós.

Notícies relacionades

Els disturbis s’han convertit en un problema polític per a Buhari, un general retirat i exgovernant militar que s’ha enfrontat a creixents crítiques pels atacs d’alt perfil de les bandes.

El segrest escolar de més repercussió va ser el de les més de 270 col·legiales segrestades per Boko Haram a la ciutat de Chibok el 2014. Un centenar segueixen desaparegudes.