Meterologia

Jamaica i la República Dominicana esperen en alerta la tempesta ‘Elsa’

  • El sistema es mou cap a les Antilles i podria arribar fins a Cuba i el sud de Florida

Jamaica i la República Dominicana esperen en alerta la tempesta ‘Elsa’

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jamaica i parts de la República Dominicana es troben aquest dijous sota vigilància de tempesta tropical per l’avenç d’‘Elsa’ per aigües del Carib, un sistema que podria experimentar un «enfortiment addicional» en les pròximes 48 hores, va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC, per les seves sigles en anglès) dels EUA. ‘Elsa’, la cinquena tempesta tropical de l’any a la conca atlàntica, es mou ràpidament cap a les Petites Antilles i es troba a uns 560 km al sud-est de Barbados i a uns 735 km al sud-est de San Vicente, va indicar l’NHC al seu butlletí de les 20 hores (00.00 GMT).

S’ha emès una vigilància de tempesta tropical (pas en 36 hores) per a la costa sud de la República Dominicana, des de la frontera amb Haití fins a Punta Palenque, i per a Jamaica. Es manté un avís de tempesta tropical per a Barbados, la Martinica, Santa Lucía i Saint Vincent i les Grenadines.

El sistema es mou cap a l’oest nord-oest, presenta vents màxims sostinguts de 75 km/h i es desplaça ràpidament a una velocitat de 44 km/h. Segons les projeccions de l’NHC, ‘Elsa’ passarà divendres a prop o sobre porcions de les illes de Sobrevent o pel sud de les illes de Sotavento (les meridionals de les Petites Antilles), després avançarà cap a l’est del mar Carib i dissabte se situarà a prop de la costa sud de La Española (República Dominicana i Haití). A primera hora de diumenge, la tempesta es mourà a prop de parts de l’est de Cuba, van apuntar els meteoròlegs.

Notícies relacionades

Segons un probable patró de trajectòria, tant Cuba com el sud de Florida podrien caure dins del seu radi d’acció, cosa que suposaria un problema afegit per a les tasques de recerca i rescat de les víctimes de l’ensorrament parcial d’un edifici d’apartaments a Surfside (Miami-Dade), on han mort almenys 18 persones i hi ha més de 145 desapareguts. A més de vent, el sistema produirà precipitacions totals de 76 a 152 mil·límetres amb totals màxims de 250 mm divendres a través de Sobrevent i el sud de les Illes de Sotavent, incloent-hi Barbados. Aquesta pluja pot produir inundacions sobtades aïllades i esllavissaments de terra.

Abans d’‘Elsa’ es van formar des del mes de maig passat ‘Ana’, ‘Bill’, ‘Claudette’ i ‘Danny’.