Reconeixement

El diari salvadorenc ‘El Faro’ premiat per Casa Amèrica Catalunya

  • El XIV Premi Antoni Traveria a la Llibertat d’Expressió reconeix la trajectòria del diari que es distingeix per la seva independència, veracitat i rigor

  • El diari, fundat fa 23 anys, pateix la persecució més intensa de la seva història per part del president del país, Nayib Bukele

pantallazo del diari de El Salvador que es diu El FAr

pantallazo del diari de El Salvador que es diu El FAr

1
Es llegeix en minuts

El diari digital salvadorenc ‘El Faro’ ha sigut distingit amb el XIV Premi Antoni Traveria a la Llibertad d’Expressió a Iberoamèrica que concedeix la Fundació Casa Amèrica Catalunya. ‘El Faro’ atresora una acreditada trajectòria de periodisme independent i combatiu, que ara passa pel seu moment més difícil a causa de l’assetjament del Govern del president del país, Nayib Bukele.

Des de la seva creació fa 23 anys, el diari, dirigit pel periodista Carlos Dada, s’ha erigit en un potent punt de llum per a l’Amèrica Central amb els seus reportatges i informacions sobre el desmantellament de la democràcia i l’auge de la corrupció a la regió. Els seus periodistes han sigut blanc d’amenaces de narcotraficants, membres de bandes, criminals de guerra, policies i polítics corruptes des de fa diversos anys.

El diari a més pateix avui la persecució més intensa de la seva història, amb dues demandes judicials i quatre auditories del Ministeri d’Hisenda després que el president salvadorenc acusés el diari de blanquejar diners. Un assetjament amb tots els recursos de l’Estat per deslegitimar i obstaculitzar la tasca del diari. La Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) ha sol·licitat al Govern que prengui mesures cautelars per als empleats del diari. Les autoritats, no obstant, no han donat resposta a la petició.

Beneficis carceraris

El setembre de l’any passat, ‘El Faro’ va publicar una informació que, recolzada en informes d’intel·ligència penitenciària i documents interns de dues presons de màxima seguretat, revelava com feia un any que el Govern de Bukele negociava amb la ‘Mara Salvatrucha’ (MS-13), el principal grup de bandes del país. Les converses contemplaven la reducció d’homicidis al país i recolzament electoral a canvi de beneficis carceraris i altres «promeses de llarg termini» vinculades al resultat de les eleccions legislatives del 2021. El partit de Bukele, Noves Idees, va obtenir en aquells comicis una aclaparadora majoria absoluta.

Notícies relacionades

La Fundació Casa Amèrica Catalunya vol reconèixer amb aquest guardó el paper vital que desenvolupa ‘El Faro’ com a mitjà de comunicació independent, veraç i rigorós en un context tan advers com l’actual al Salvador, on el president Bukele, controla fèrriament tots els poders de l’Estat.

 

Temes:

El Salvador