Nova York suspèn la llicència d’advocat a Rudy Giuliani per falsos testimonis

  • Un tribunal d’apel·lació considera que l’exadvocat de Trump va mentir sobre el supòsit frau en les eleccions presidencials

(FILES) In this file photo taken on July 01  2020 Rudy Giuliani  attorney for US President Donald Trump  puts on a mask after speaking at the White House in Washington  DC  - Donald Trump on December 6  2020 tweeted that his personal lawyer Rudy Giuliani  who has led the president s effort to undo his election loss  tested positive for Covid-19  (Photo by JIM WATSON   AFP)

(FILES) In this file photo taken on July 01 2020 Rudy Giuliani attorney for US President Donald Trump puts on a mask after speaking at the White House in Washington DC - Donald Trump on December 6 2020 tweeted that his personal lawyer Rudy Giuliani who has led the president s effort to undo his election loss tested positive for Covid-19 (Photo by JIM WATSON AFP) / JIM WATSON

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal d’apel·lació ha ordenat la suspensió temporal a Nova York de la llicència d’advocat de Rudy Giuliani, exalcalde de la ciutat i exadvocat de l’expresident Donald Trump, després que una junta disciplinària conclogués que va mentir sobre el suposat frau en les eleccions presidencials del 2020.

Segons el tribunal, la conducta de Giuliani va amenaçar «l’interès públic i justifica la suspensió provisional de l’exercici de l’advocacia», informa el diari ‘The New York Times’.

El document judicial considera que hi ha evidències que Giuliani va portar a terme «declaracions falses i enganyoses a tribunals, legisladors i al públic en general en la seva qualitat d’advocat de l’expresident Donald Trump i de la campanya de Trump en relació amb el fallit esforç de Trump per la reelecció el 2020».

Les eleccions del 2020

Mesos abans de les eleccions presidencials de novembre de l’any passat, en què es va imposar el candidat demòcrata Joe Biden, Trump va engegar una campanya de desinformació per despertar dubtes sobre la transparència del procés i, posteriorment, va redoblar aquests esforços fins a l’extrem de descriure els comicis com a fraudulents i d’assegurar que Biden li havia robat la presidència.

No obstant, més enllà de la seva campanya publicitària, que continua avui dia, Trump i el seu equip no van aconseguir reunir cap prova que recolzés les seves afirmacions i cap tribunal va acceptar portar a judici les seves acusacions, per falta d’evidències.

Trump denuncia «caça de bruixes»

Tot just conèixer la decisió del tribunal novaiorquès, Trump ha expressat el seu recolzament a Giuliani i ha denunciat una «caça de bruixes» de l’«esquerra radical». Ha afirmat que Nova York vol inhabilitar Giuliani per exercir l’advocacia perquè «va lluitar contra el que ja s’ha demostrat que van ser unes eleccions fraudulentes».

En un breu comunicat, Trump descriu Giuliani com el millor alcalde de Nova York i una de les persones que millor ha combatut el crim als Estats Units.

Giuliani, de 77 anys, va començar a exercir l’advocacia el 1969, va treballar en el Departament de Justícia durant l’Administració de Ronald Reagan i, el 1983, va ser designat fiscal del districte de Manhattan, a Nova York. Així mateix, va ser alcalde de Nova York entre el 1994 i el 2002 i va adquirir notorietat nacional i internacional el 2001, després dels atemptats terroristes contra les Torres Bessones de l’11 de setembre.

Investigat des del 2019

Notícies relacionades

Giuliani fa que és investigat des d’almenys el 2019 en un cas que suposadament se centra en els seus negocis a Ucraïna. Tot i que fins al moment no ha sigut imputat, la Fiscalia mira de demostrar que Giuliani va pressionar il·legalment al Govern en favor de funcionaris i empresaris ucraïnesos, que, presumptament, ajudaven l’advocat a buscar draps bruts sobre els rivals polítics de Trump, inclòs el llavors aspirant a la presidència Joe Biden.

Recentment, la batalla legal s’ha centrat en els documents i dades de dispositius digitals confiscats per l’FBI, que l’abril passat va registrar la vivenda de Giuliani, que fins ara ha negat totes aquestes presumptes irregularitats.