Coronavirus

Els EUA s’aproximen als 600.000 morts per Covid

  • A Xile demanen mesures més estrictes mentre el virus continua tenallant tot Amèrica Llatina

Els EUA s’aproximen als 600.000 morts per Covid
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units i Xile, els dos països que lideren el pla de vacunació contra la Covid-19 a Amèrica, no han tingut avui les millors notícies. Mentre el país nord-americà es trobava aquest dilluns a punt de superar les 600.000 morts per la Covid-19, les autoritats xilenes demanaven mesures més fermes per controlar les infeccions i morts.

L’últim recompte de la Universitat Johns Hopkins donava compte d’un total de 599.943 defuncions, però la mitjana de casos de Covid-19 dels últims 14 dies als EUA, el més afectat al món, estava fins diumenge en 14.288, la més baixa en més d’un any, mentre que els morts van ser 363, la menor des del març del 2020. Ara l’èmfasi de la vacunació recau en la població més jove, més reticent a inocular-se.

Però així com, fins i tot malgrat la dura xifra de les 600.000 morts, es percep a Amèrica del Nord una sensació d’estar «doblegant-li l’espinada» a la pandèmia, al sud encara s’escriu un capítol ple de molt dolor i peticions de mesures extremes. Els freds números indiquen que a les Amèriques s’han registrat fins ara un total de 69.690.628 casos i 1.831.222 morts segons el que ha consignat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), però les tendències assenyalen que serà Amèrica Llatina la que més tardarà a recuperar-se del cop pandèmic del coronavirus.

Homenatge als treballadors essencials a Nova York

En aquest esperit de millora, les autoritats locals de Nova York han decidit avui que el pròxim 7 de juliol es portarà a terme una gran desfilada presencial dedicada als treballadors essencials que han estat a la primera línia contra la Covid-19. La ciutat de Nova York va ser el març i l’abril del 2020 un dels focus mundials de contagi del coronavirus, cosa que va obligar que una de les urbs més actives del món parés gairebé per complet la seva activitat, llevat de les més essencials.

Segons xifres dels responsables de Salut de la «Gran Poma», el 69,9% dels seus residents han rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19 i l’índex mitjà de positivitat dels últims 7 dies a l’estat és del 0,41%. Atenint-nos als números, sembla que la tan anhelada meta de la immunitat de grup és a prop a la «Capital del Món».

Res per celebrar al sud

Mentre al nord ja pensen en el «després de la pandèmia», al sud les xifres d’infeccions i morts mostren una preocupant constant a l’alça i motiven peticions d’accions radicals. Aquest dilluns, el Col·legi Mèdic de Xile va demanar endurir les quarantenes existents i la suspensió del passi que atorga certes llibertats als qui ja estan immunitzat. Xile és el país llatinoamericà que més ràpid ha avançat quant a la vacunació contra la Covid-19, però això no ha impedit que es presenti una segona onada de positius que té Santiago en aquest moment en una quarantena total. D’altra banda, les autoritats xilenes van prohibir aquest dilluns les segones dosis de la vacuna d’AstraZeneca per a homes menors de 45 anys, l’esquema dels quals es completarà amb dosis del preparat de Pfizer.

Colòmbia, per la seva banda, va batre per tercera jornada consecutiva el seu rècord de morts un sol dia amb 588 defuncions, xifra que eleva a 96.366 el nombre de morts per la pandèmia al país, una cosa que és atribuïda per les autoritats a les multitudinàries manifestacions contra el Govern que van començar a finals d’abril, quan va començar un allargat tercer pic de la malaltia.

A l’Argentina pugen els casos i la polèmica

Malgrat les dures restriccions adoptades pel Govern d’Alberto Fernández el maig passat, quan només el dia 27 es van presentar 41.080 casos, les xifres van tornar a pujar, ja que es van reportar 21.292 noves infeccions i 687 morts. La xifra de positius en coronavirus va pujar en 8.249 en les últimes 24 hores. Tot això enmig d’un agre debat en el qual l’oposició acusa el Govern de lentitud en el procés de vacunació, i en el que l’expresidenta i actual vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner, va fer una crida a arribar a un acord «bàsic mínim» per deixar fora de tota discussió la campanya d’immunització. A més, l’oposició també acusa el Govern d’orientació peronista d’actuacions tèrboles en la negociació per portar al país les vacunes de Pfizer.

A l’Argentina 13 milions de persones han rebut la primera dosi de la vacuna, mentre que 3,3 milions de persones van ser inoculades ja amb la segona dosi.

L’Equador entra en la Fase 2 de vacunació

Notícies relacionades

El nou Govern de l’Equador, presidit pel centredretà Guillermo Lasso, va començar l’aplicació de la Fase 2 del Pla de Vacunació 9/100, després d’haver-se’n completat una primera dirigida a més grans de 65 anys i persones amb condicions greus. El pla deu el seu nom al fet que, segons les metes governamentals, s’ha de vacunar 9 milions de persones en 100 dies.

La Fase 2, denominada «Nos Cuidamos», inclou un cronograma per a la vacunació de població de 50 a 64 anys i persones de 16 a 49 anys amb condicions greus, malalties cròniques o una discapacitat superior al 50%.