Visita del president dels EUA a Europa

La UE recolza la petició de Biden d’una nova investigació de l’origen de la Covid

  • Von der Leyen remarca que «és important saber d’on va venir el virus perquè no torni a passar mai més»

  • En un esborrany, les dues parts reclamen un estudi dirigit per experts de l’OMS i que estigui «lliure d’interferències»

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea recolzarà la petició de Joe Biden per obrir una nova investigació sobre l’origen del coronavirus, detectat per primera vegada a la ciutat de Wuhan (Xina). Així consta en un esborrany que la UE i els EUA preparen de cara a la cimera que el president dels EUA; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, celebraran el 15 de juny a Brussel·les i al qual ha tingut accés l’agència Reuters.

«Demanem avançar en un estudi transparent, basat en evidències i dirigit per experts de l’OMS sobre l’origen de la Covid, que estigui lliure d’interferències», exposen les dues parts a l’esborrany.

Aquest dijous, en una roda de premsa prèvia a la cimera del G-7 al Regne Unit, Von der Leyen ha oficialitzat públicament aquest recolzament a l’afirmar que és important «saber d’on va venir el virus, per poder desenvolupar les eines adequades perquè aquesta pandèmia no torni a passar mai més». Ha posat èmfasi en la necessitat que els investigadors tinguin «accés complet» per determinar l’origen de la pandèmia.

Fins ara hi ha dues teories predominants: una, que el virus va passar dels animals, possiblement ratpenats, als humans, i l’altra, que va sortir per accident del laboratori de virologia de Wuhan. Membres de l’OMS que van visitar la Xina aquest any per investigar precisament l’origen del virus van denunciar que Pequín no els havia donat lliure accés a tota la informació.

Malgrat explicitar el seu recolzament a Biden, la UE «no farà la seva pròpia investigació», ha assenyalat una font diplomàtica de la UE a Reuters. «No som anti-Xina», ha afegit. Una segona font ha remarcat que la UE «no té serveis d’intel·ligència i no intentarà realitzar aquesta investigació a través de les agències dels estats membres». «Els EUA poden parlar amb els serveis d’informació dels països de la UE, però no ens hi implicarem», ha reblat.

Malgrat aquestes limitacions, el recolzament de la UE suposarà un reconeixement a l’Administració de Biden, que busca aliats per plantar cara a Pequín. Fins ara. la UE ha intentat mantenir una estratègia d’equilibri entre la Xina i els EUA.

Notícies relacionades

En una concessió a la UE, l’esborrany no esmenta la proposta de Biden d’alliberar les patents de les vacunes de la Covid-19. Al seu lloc, planteja reduir les restriccions a les exportacions i promoure la transferència de tecnologia.

El document fa menció a l’objectiu de la vacunació global. Així, assenyala que els EUA i la UE «aspiren a vacunar almenys dos terços de la població mundial a finals del 2022». Això significa que uns 2.500 milions de persones podrien no estar vacunades abans del 2023.