Tensió diplomàtica

Marroc, molest per la condemna europea al seu «ús de menors» en la crisi humanitària amb Espanya

  • El Parlament Europeu votarà aquest dijous un projecte de resolució proposat per Ciutadans que critica les autoritats marroquines

  • Rabat diu sentir-se «decebut» pel text, que qualifica de maniobra per ocultar l’entrada a Espanya del líder del Front Polisario

Marroc, molest per la condemna europea al seu «ús de menors» en la crisi humanitària amb Espanya

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts

Mentre la crisi humanitària continua encallada a la frontera sud d’Espanya, la seva crisi diplomàtica amb el Marroc amenaça d’europeïtzar-se. Aquest dijous el Parlament Europeu votarà un projecte de resolució presentat la setmana passada per Ciutadans titulat ‘Violació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets del nen i l’ús de menors per les autoritats marroquines en la crisi migratòria de Ceuta’, segons va avançar ‘El Faro de Ceuta’.

Aquesta acusació d’haver instrumentalitzat les vides de centenars de menors per pressionar Madrid ha causat un fort malestar a Rabat. Habib El Malki, president de la Cambra de Representants, ha emès un comunicat en el qual ha assegurat haver-se sentit «sorprès» i «decebut» per aquest projecte de resolució. «Aquesta iniciativa està totalment allunyada de la qualitat de la cooperació entre el Parlament marroquí i el Parlament Europeu», diu la missiva.

«Aquesta iniciativa forma part d’un intent de desviar l’atenció d’una crisi política purament bilateral entre el Marroc i Espanya. Com tothom sap, aquesta crisi no està relacionada amb la migració sinó amb l’entrada fraudulenta a Espanya d’un individu processat per la justícia espanyola per greus delictes contra víctimes espanyoles», afegeix. El text es refereix a l’entrada a Espanya de Brahim Gali, líder del Front Polisario, el moviment d’alliberament nacional del Sàhara Occidental. Després de setmanes de tensió, Gali va abandonar el país dimarts passat, però això no va calmar les aigües als dos costats del Mediterrani.

Europeïtzar la crisi

Notícies relacionades

El 17 i 18 de maig entorn de 1.500 menors marroquins es van llançar a l’aigua per intentar entrar de forma irregular en territori espanyol, molts amb la permissivitat de les autoritats policials del país africà. Aquest èxode va accentuar la crisi diplomàtica oberta amb Madrid per l’acollida de Gali.

El projecte de resolució impulsat per Ciutadans serà examinat i votat pels europarlamentaris aquest pròxim dijous. Segons va apuntar ‘El Confidencial’, el text també comptaria amb En Marxa, el partit del president francès Emmanuel Macron. El grup liberal Renew Europe compta amb 98 escons dels 705 que hi ha al Parlament Europeu.