Auge gihadista

Un atemptat deixa almenys 10 persones mortes a Moçambic

  • Des del març del 2020 els terroristes han augmentat la seva activitat a la zona

Un atemptat deixa almenys 10 persones mortes a Moçambic

AFP

1
Es llegeix en minuts

L’atac, dut a terme per un presumpte grup de gihadistes, ha acabat amb la vida d’unes10 persones a Quiwiya un llogarret pròxim a la ciutat costanera de Palma, al costat de la frontera amb Tanzània. Les autoritats locals han sigut les encarregades d’informar aquest dilluns de l’atemptat que es va produir el 28 de maig. Al tractar-se d’una zona aïllada, els fets no han pogut conèixer-se fins ara.

Durant l’atac, cinc persones van ser decapitades i unes altres cinc van ser assassinades a trets. La majoria dels morts eren pescadors i comerciants. L’atac, que encara no ha sigut reconegut per cap grup va acabar amb l’incendi de les cases del llogarret, el que va deixar els habitants a la intempèrie. Segons han explicat les fonts locals, les víctimes van fugir a refugiar-se a una zona boscosa pròxima després d’aconseguir escapar-se de l’atemptat.

Atacs repetits

La intenció dels terroristes és aconseguir la ciutat de Palma, un important port nacional. Els atacs són un continu en aquesta zona del país. Fa tot just uns mesos que la ciutat, a tan sols 12 quilòmetres de Quiwiya, va ser assaltada i incendiada per uns terroristes lleials a l’Estat Islàmic. Encara es desconeix el nombre real de morts a l’ofensiva. Els atacs han provocat ja desenes de milers de desplaçats, que desembarquen diàriament a la ciutat illenca de Pemba.

Notícies relacionades

La província és escenari des de l’octubre del 2017 d’atacs obra de milicians islamistes coneguts com a Al Shabaab, sense relació amb el grup homònim que opera a Somàlia i que manté llaços amb Al-Qaida. Des de mitjans del 2019 han sigut reivindicats majoritàriament per Estat Islàmic a l’Àfrica Central (ISCA), que ha incrementat els seus atacs des del març del 2020.

Malgrat tot això, la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Austral (SADC) va ajornar a finals de maig la seva decisió sobre l’enviament de tropes a Moçambic per fer front al gihadisme a Cabo Delgado, on es troba Palma. La decisió serà presa en una cimera extraordinària que se celebrarà el 20 de juny en aquest mateix país.