Auge gihadista

Milers de civils fugen de la ciutat de Moçambic presa per Estat Islàmic

Els gihadistes van acabar amb la vida de desenes de persones al setge a Palma

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Palma, ciutat del nord de Moçambic que allotja un petit però estratègic port, és ara una ciutat fantasma. Els gihadistes radicals d’Estat Islàmic (EI) han aconseguit el control del nucli urbà de 75.000 habitants després d’entrar arrasant-ho tot; els civils morts es compten per desenes mentre milers d’habitants busquen com sortir-ne per qualsevol via, d’aquí les cues que poden veure’s al port. Hi ha, a més, més d’un centenar de desapareguts, per això no es descarta que creixi la llista de morts. A una desena de quilòmetres es troba un megaprojecte d’extracció de gas natural de més de 20.000 milions de dòlars dirigit per l’empresa francesa Total, amb previsió d’estar operatiu el 2024.

L’EI ha confirmat l’autoria d’un atac que va culminar divendres després de dies de setge i, a través de la seva agència de propaganda, assegura controlar les comissaries de policia, els bancs i la seu del govern local de Palma, una ciutat que, al seu torn, ha rebut en els últims mesos desplaçats d’altres part del país igualment assetjats pels gihadistes.

Cabo Delgado, la província moçambiquesa de majoria musulmana on es troba Palma, fronterera amb Tanzània, viu terroritzada pels gihadistes des de fa tres anys, però no havia viscut mai abans un atac de les característiques d’aquest últim. Els assaltants van llançar un atac sorpresa a Palma dimecres passat per tres fronts diferents de forma simultània. Testimonis relaten com van disparar a persones i edificis de forma indiscriminada. «Van deixar una reguera de cossos als carrers», reprodueix l’oenagé Human Rights Watch de boca d’un testimoni.

Refugiats a la planta gasística

El flux de persones que fugen de la ciutat no cessa i qualsevol lloc és bo per amagar-se: des de platges pròximes fins a boscos, sense rebutjar la pròxima planta gasística, situada a la península d’Afungi. Prop de 10.000 persones es troben a l’interior del recinte o intentant accedir-hi. La situació és complexa, perquè fa mesos que la planta està inactiva i tampoc pot oferir ajuda idònia als nouvinguts. Molts dels que fugen estan intentant arribar a Pemba, la capital de la província de Cabo Delgado, situada a 200 quilòmetres: un transbordador va sortir dissabte amb 1.400 persones, però també arriben hi piragües i barcos de vela tradicionals. La maquinària internacional d’ajuda humanitària s’ha desplegat a la zona i participen en el trasllat de civils a zones segures.

Les autoritats moçambiqueses treballen per localitzar els desapareguts. Una desena de camions carregats de civils que fugien d’un hotel de Palma on s’havien refugiat estan en parador desconegut. «Probablement diverses persones van morir intentant escapar-se de l’Hotel Amarula, quan el seu comboi va ser atacat», va dir Dewa Mavhinga, director regional de Human Rights Watch.

Notícies relacionades

Adrian Nel, un sud-africà de 40 anys que treballava en la construcció a Palma amb el seu pare i el seu germà, està entre les víctimes, va dir la seva mare a l’AFP. «El meu fill va morir un dia violent i innecessari», va assegurar.

Grups gihadistes, que han incrementat la presència a la zona des de fa un any, controlen, a més, el port estratègic de Mocimboa da Praia des de l’agost del 2020, crucial per a l’arribada de materials necessaris per a les instal·lacions gasístiques, que l’Exèrcit de Moçambic no ha pogut recuperar mai.