Opositora empresonada

Suu Kyi reapareix per primera vegada des del cop d’Estat a Birmània

  • La deposada líder compareix davant d’un tribunal i es reuneix amb els seus advocats, amb els quals només havia pogut mantenir videoconferències fins ara

  • A més de les protestes pacífiques, han sorgit al país milícies civils que han pres les armes contra els militars

Suu Kyi reapareix per primera vegada des del cop d’Estat a Birmània
4
Es llegeix en minuts

La deposada líder birmana, Aung San Suu Kyi, va comparèixer aquest dilluns davant d’un tribunal per primera vegada des del cop d’Estat, després de més de tres mesos d’arrest, i va reafirmar la legitimitat del seu partit, la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND).

Un dels seus advocats va confirmar a Efe que va poder reunir-se per primera vegada en persona amb l’enderrocada consellera d’Estat i ministra d’Exteriors, que no ha sigut vista en públic des que els militars la van arrestar l’1 de febrer a Nay Pyi Taw, la capital birmana, per executar el seu cop d’Estat.

Entre fortes mesures de seguretat, la vista celebrada en un tribunal especial habilitat a l’Oficina del Govern de Nay Pyi Taw, només va servir perquè Suu Kyi es reunís amb els seus representants legals i preparar la seva defensa fins a la pròxima sessió, programada per al pròxim 7 de juny pel jutge. El Nobel de la pau, que, segons els seus advocats viu aïllada i sense notícies del que passa al país, va poder reunir-se abans de la sessió 30 minuts amb els seus lletrats, amb els quals fins ara només havia coincidit per videoconferència.

L’enderrocada líder, acusada de sis càrrecs variats, com la importació il·legal de dispositius electrònics, la vulneració de les normes contra la Covid-19 i la incitació a l’odi, es va queixar que la mitja hora concedida amb els seus advocats no era suficient, segons va indicar el seu lletrat, Khin Maung Zaw a Efe.

Fins a 14 anys de presó

A més d’analitzar l’estratègia del cas, la líder deposada de 75 anys, va dir que els desitja als birmans «bona salut i prosperitat» i va defensar la legitimitat del seu partit, la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), que va arrasar en les eleccions del novembre i que l’Exèrcit va acusar de frau per justificar el cop d’Estat.

La LND «va ser creada pel poble, per tant continuarà existint mentre el poble li doni suport», va dir Suu Kyi, que afronta també un altre procés en el Tribunal Suprem per la suposada violació la llei de secrets oficials, el càrrec més greu i que podria suposar una condemna de fins a 14 anys de presó.

Aquestes paraules de recolzament al seu partit es produeixen després que divendres passat, la Comissió Electoral birmana, controlada pels militars, anunciés que dissoldrà per frau electoral aquesta formació i que perseguirà per «traïció» els seus líders, entre els quals Suu Kyi.

La televisió pública de Bimània MRTV va informar de la vista d’aquest dilluns i va mostrar les primeres imatges d’Aung San Suu Kyi des del cop d’Estat. Les imatges, en les quals es veu Suu Kyi al banc dels acusats durant la seva compareixença, van ser emeses en l’informatiu de les 20.00 hora local de la cadena controlada per la junta militar. La Nobel de la pau apareix amb mascareta juntament amb els deposats president i alcalde de Nay Pyi Taw, Win Myint, i Myo Aung, respectivament.

Les protestes contra la junta militar continuen per expressar el rebuig popular al comandament castrense i exigir l’alliberament de tots els detinguts, inclosa Suu Kyi, i el restabliment de la democràcia usurpada pels militars.

Enfrontaments violents

A més de les protestes pacífiques, vagues i del moviment de desobediència civil, han sorgit milícies civils que han pres les armes en contra dels militars colpistes liderats pel general Min Aung Hlaing i que sovint troben en les guerrilles de les minories ètniques un aliat de circumstàncies davant l’enemic comú.

Un dels punts més conflictius dels últims dies és l’estat de Kayan, on almenys quatre persones van morir i vuit més van resultar ferides quan es mantenien refugiades en una església cristiana atacada la matinada passada per l’Exèrcit birmà.

Un artefacte explosiu disparat per les Forces Armades va causar abundants danys al sostre del temple, que es va esfondrar parcialment sobre diverses persones que havien acudit allà a refugiar-se per por dels combats entre l’Exèrcit contra civils armats avalats per un grup rebel.

Segons el portal Kantarawaddy Times, uns 40 soldats van morir ahir, diumenge, durant els combats contra les Força de Defensa Civil, la resistència armada creada per l’oposició política, que va comptar amb el recolzament del rebel Exèrcit Karenni.

Notícies relacionades

L’Exèrcit birmà, que compta amb més de 300.000 efectius i armament modern subministrat principalment per la Xina i Rússia, ha incrementat el conflicte contra diverses guerrilles ètniques que han mostrat el seu recolzament al moviment prodemocràtic, que ha format el seu propi Govern d’Unitat Nacional alternatiu.

Almenys 818 persones han perdut la vida des de l’aldarull arran de la brutal repressió exercida per les forces de seguretat contra les manifestacions, segons xifres de l’Associació per a l’Assistència de Presos Polítics, que comptabilitza en gairebé 5.400 els detinguts des del cop d’Estat.

Temes:

Birmània