Tragèdia a Stresa

La justícia italiana investiga l’accident del telefèric com a homicidi múltiple involuntari

  • 14 dels 15 ocupants del vagó van morir després de trencar-se el cable que el subjectava

  • L’únic supervivent és un nen de 5 anys que es troba ferit de gravetat a Torí

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia es desperta commocionada encara pel tràgic accident que aquest diumenge es va cobrar la vida de 14 persones, entre elles diversos nens, després de trencar-se el cable que subjectava un vagó d’un telefèric a Stresa. La justícia italiana, per la seva banda, ja està investigant sobre la base d’homicidi múltiple involuntari. 

L’únic supervivent és un nen de nacionalitat israeliana de cinc anys, que es troba greument ferit a l’Hospital de Torí. Segons mitjans locals italians, té diversos traumes al tòrax, l’abdomen i el crani i diferents fractures a les cames. Va ser traslladat al costat d’un altre nen de 9 anys, que finalment va morir a causa de les ferides.

La cabina del telefèric que connecta les estacions de Stresa i Mottarone, en un espectacular paratge de muntanya de la regió de Piemont, va caure al buit i es va estavellar en un bosc, a causa del despreniment d’un cable de subjecció i que no van funcionar els mecanismes de seguretat previstos, segons van indicar els carrabiners presents al lloc.

Entre les víctimes «hi ha alguns estrangers, però les operacions d’identificació encara estan en curs», segons va assegurar el tinent coronel Giorgio Santacroce, comandant de la unitat operativa dels Carabinieri de Verbania. Tot i que no s’han facilitat detalls sobre els morts, alguns mitjans parlen de la presència de turistes alemanys.

La investigació judicial oberta per la fiscalia de Verbania ha començat per tancar la instal·lació, els responsables de la qual insisteixen que es trobava en excel·lent estat i que tots els controls efectuats eren correctes. El president de la regió, Alberto Cirio, es va reunir amb els responsables dels bombers i la Protecció Civil per analitzar els fets, sense que de moment hagi transcendit informació oficial sobre la causa del terrible accident.

Un fort xiulet

«Els testimonis van sentir un fort xiulet i després van veure que la cabina retrocedia ràpidament per després precipitar-se en el moment de l’impacte contra el pilar», va dir l’alcaldessa de Stresa, Marcella Severino, en declaracions al canal Sky Tg24, cosa que dona idea de la força amb què la cabina es va estavellar contra la muntanya.

La cabina es trobava a 300 metres de l’estació d’arribada, a Mottarone, i a 100 metres de l’últim pilar, en un dels punts de més altura del telefèric, a uns 20 metres. A causa de les restriccions per la pandèmia, només es permetia l’entrada de 15 passatgers per habitacle, quan habitualment hi podien anar fins a 40 persones.

Reforma integral

El telefèric havia sigut tancat el 2014 per sotmetre’l a una revisió general. Completament renovat, es va reinaugurar l’agost del 2016 després d’unes obres que van costar 4 milions d’euros i que van incloure la substitució de motors, quadros elèctrics, equips electrònics i transformadors. Després dels mesos de confinament per la pandèmia, havia reobert les portes el 24 d’abril.

Notícies relacionades

La inesperada tragèdia en un paratge tan bonic i amb nens entre les víctimes va commocionar ahir el país, des del cap de l’Estat, Sergio Mattarella, fins als jugadors de la Sèrie A del futbol italià, que van guardar un minut de silenci abans de l’inici dels partits de l’última jornada del campionat.

«El tràgic accident del telefèric de Stresa-Mottarone provoca un profund dolor per les víctimes i una gran aprensió pels qui lluiten per la seva vida en aquestes hores», va dir Mattarella, que va expressar a les famílies afectades «el dol de tot Itàlia» i va fer una «crida al compliment rigorós de totes les regles de seguretat per a totes les condicions relatives al transport de persones».

Temes:

Itàlia