Esforços de reconstrucció

Gaza es torna a enfrontar al no-res

  • Després d’11 dies de bombardejos, els gazatins esperen l’ajuda de la comunitat internacional, l’arribada de material per a la reconstrucció sense que passi per les mans de Hamàs

  • La milícia palestina s’erigeix com a defensor de la població palestina, des de la franja fins als territoris ocupats de Cisjordània, davant el paper residual de l’Autoritat Palestina

12 May 2021  Palestinian Territories  Gaza City  Palestinians inspect the severely damaged Al-Jawhara Tower area in Gaza City after it was hit by Israeli airstrikes amid the escalating flare-up of Israeli-Palestinian violence  The Health Ministry in the Hamas-run Gaza Strip said the number of Palestinians killed has risen to 35  including 12 children  while 233 people were reported injured  Photo  Mohammed Talatene dpa  12 05 2021 ONLY FOR USE IN SPAIN

12 May 2021 Palestinian Territories Gaza City Palestinians inspect the severely damaged Al-Jawhara Tower area in Gaza City after it was hit by Israeli airstrikes amid the escalating flare-up of Israeli-Palestinian violence The Health Ministry in the Hamas-run Gaza Strip said the number of Palestinians killed has risen to 35 including 12 children while 233 people were reported injured Photo Mohammed Talatene dpa 12 05 2021 ONLY FOR USE IN SPAIN / MOHAMED TALATENE / DPA

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La Franja de Gaza s’encara al demà una altra vegada. I en aquesta ocasió, els gazatins ho fan una mica més sols. Amb les seves pròpies mans escombren la runa i destrucció que han deixat onze dies de bombardejos israelians. Mentrestant, Israel i la comunitat internacional es plantegen alternatives per fer arribar l’ajuda humanitària i el material per a la reconstrucció sense que passi per Hamàs, que governa de facto l’enclavament. La milícia palestina presumeix convençuda de la seva victòria davant l’Estat hebreu. 

«El pensament no mor», diu un cartell groc sobre les ruïnes. Sota aquestes lletres escarlates en àrab, s’esllangueixen desenes de milers de llibres de l’editorial Samir Mansour. La setmana passada un atac aeri israelià va destrossar la llibreria més gran de la franja, deixant-la òrfena de literatura. Però una iniciativa ciutadana de ‘finançament col·lectiu’ treballa per tornar-la a la vida. De moment, ja porten més de 100.000 dòlars recaptats en només quatre dies.

Tot i que a Gaza li falten anys i centenars de milions de dòlars per ser el territori empobrit que era fa tot just 15 dies. Els atacs aeris israelians van destruir més de 1.000 vivendes i unitats comercials, i en van deixar més de 750 d’inhabitables. Disset clíniques i hospitals van resultar afectats, al costat de l’única planta de producció d’electricitat i les xarxes de subministraments. Això ha afectat 800.000 persones, o gairebé la meitat de la població, que pateixen un difícil o inexistent accés a l’aigua potable. 

Desplaçats

També l’educació s’ha vist afectada amb més de 50 escoles afectades. La resta estan sent utilitzades per allotjar les persones desplaçades. Segons l’ONU, més de 100.000 persones han hagut de deixar casa seva. Al seu torn, les redaccions de 33 mitjans de comunicació i 75 edificis oficials s’han vist afectats. «A mesura que el mal físic a Gaza es fa visible, no hem de perdre de vista el mal infligit a les persones», va tuitejar dissabte Matthias Schmale, director de Gaza de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins (UNRWA, per les sigles en anglès). 

Davant un paisatge desolador, els esforços per reconstruir-lo no són immediats. Tant Israel com la comunitat internacional expressen la seva preocupació davant el risc que els materials per a la reconstrucció siguin utilitzats per Hamàs per a la seva xarxa de túnels o les seves fàbriques de coets. «És molt complicat», ha reconegut el ministre de Defensa israeliana, Benny Gantz. «Al final, es necessita ciment per construir, i entenem que algun va als túnels», ha afegit alhora que ha posat èmfasi que tota ajuda, excepte la humanitària, estarà condicionada a l’alliberament dels captius israelians i els cossos dels soldats retinguts per Hamàs. 

Visita de Blinken

Aquesta vegada la destrucció és menor que en l’escalada anterior del 2014. Més de 50 dies de bombardejos van provocar la desaparició de barris sencers i 141.000 cases. Llavors, unes 2.310 persones van perdre la vida. Durant 11 dies, almenys 248 gazatins han mort, entre els quals hi ha gairebé una setantena de menors. Després de la guerra del 2014, els donants internacionals van prometre 2.700 milions de dòlars en ajuda per a la reconstrucció. Cal veure si es repetirà la generositat en el context actual de crisi per la pandèmia i de desgast diplomàtic en l’estancat diàleg de pau. 

«L’escalada ha exacerbat una situació humanitària ja greu a Gaza, generada per gairebé 14 anys de bloqueig i divisions polítiques internes, juntament amb hostilitats recurrents», ha dit Lynn Hastings, coordinadora humanitària de l’ONU per als territoris palestins, en un comunicat emès diumenge des de l’enclavament. Aquesta setmana el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, farà el seu primer viatge per la regió. A petició de Biden, aterrarà primer a Jerusalem per reunir-se amb líders israelians i després, a Ramal·lah, es trobarà amb els dirigents palestins de Cisjordània. 

Hamàs victoriós

Notícies relacionades

Aquest diumenge 22 de maig electors palestins haurien d’haver votat per primera vegada en 15 anys però fa unes setmanes, el president palestí Mahmud Abbàs va cancel·lar els comicis. Amb aquest gest va perdre una legitimitat cada vegada més minvant després del residual paper que ha jugat en la recent escalada. Així, Hamàs capitalitza el malestar popular palestí erigint-se primer com a defensor davant Israel per després presumir de líder implacable de la causa palestina. 

De forma paral·lela, Netanyahu es constitueix com l’únic garant de la seguretat israeliana contra les amenaces de les milícies palestines, encoratjades pel gran enemic iranià. Amb una Autoritat Palestina marginada, Hamàs es converteix en el protector d’un poble cent vegades atacat.