Drama humanitari

Els EUA demanen a Espanya i el Marroc que busquin una solució conjunta a la crisi

  • Washington no en pren partit però insta els seus dos estrets aliats a arribar a un acord per pal·liar l’èxode massiu de persones

Els EUA demanen a Espanya i el Marroc que busquin una solució conjunta a la crisi
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units s’han pronunciat aquest dimecres per primera vegada sobre la crisi migratòria que es viu a Ceuta després de l’entrada de milers d’immigrants indocumentats des del Marroc en els últims dies. «Recolzem Espanya i el Marroc perquè busquin conjuntament una resolució» a la crisi, ha dit la portaveu del Departament d’Estat, Jalina Porter. Porter no ha volgut prendre partit per cap dels dos bàndols ni ha criticat l’actitud inicial de les autoritats marroquines, que van permetre a milers de persones llançar-se al mar sense oposició aparent de les seves forces de seguretat. 

El pronunciament arriba un dia després que el secretari d’Estat, Anthony Blinken, parlés per telèfon amb la seva contrapart marroquina, una conversa que es va centrar en el conflicte palestino-israelià. Segons el resum aportat pel Departament d’Estat, no es va parlar de la situació a la frontera hispanomarroquina, però Blinken va remarcar el «paper central que el Marroc exerceix fomentant l’estabilitat a la regió». La posició neutral de l’Administració Biden en la crisi migratòria era en gran manera esperada, atesa l’estreta relació que els EUA mantenen tant amb Espanya com amb el Marroc.

Notícies relacionades

Aquesta última s’ha vist enormement reforçada des que Donald Trump reconegués unilateralment la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental a finals de l’any passat com a contrapartida per l’acord de normalització de les relacions diplomàtiques entre el Marroc i Israel. Tot i que el nou Govern demòcrata està reavaluant la decisió del president republicà, de moment no hi ha cap indici que Biden pretengui revocar el reconeixement.

A finals d’abril, el portal d’informació Axios va publicar que Blinken li hauria dit al ministre d’Exteriors marroquí, Nasser Bourita, que la seva Administració es disposa a mantenir el reconeixement, una informació que no ha sigut confirmada oficialment. Aquesta decisió té els seus detractors al Congrés. Vint-i-set senadors van publicar al febrer una carta criticant el reconeixement i demanant a Biden que el revoqui.