Triomf independentista

Sturgeon reclama el dret «fonamentalment democràtic» a un segon referèndum després de vèncer a les eleccions d’Escòcia

  • El Partit Nacional Escocès s’acosta a la majoria i governarà en aliança amb els Verds

  • La ministra principal continua considerant la celebració d’un segon referèndum a finals del 2023

Sturgeon reclama el dret «fonamentalment democràtic» a un segon referèndum després de vèncer a les eleccions d’Escòcia
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Partit Nacional Escocès (SNP) va ser el gran vencedor a les eleccions al Parlament d’Escòcia, aconseguint un quart mandat consecutiu i quedant a un escó de la majoria absoluta. La formació de Nicola Sturgeon disposarà de 63 diputats, el mateix número que el 2016, segons la projecció final de la BBC.

Els conservadors també repeteixen amb 31 escons, els laboristes a tercera plaça en van obtenir 22 (-2), els Verds van pujar 9 (+ 3) i els Liberals Demòcrates 4 (-1). Alba, la nova formació d’Alex Salmond, creada el març enmig d’una gran polèmica, no va aconseguir cap escó. El vot tàctic de les forces unionistes podria haver privat Sturgeon de la majoria absoluta. Entre les cares noves al Parlament hi ha la de Kaukab Stewart de l’SNP, la primera dona de color diputada, guanyadora a la circumscripció de Glasgow Kelvin.

Direccions oposades

En el seu discurs d’agraïment després de la victòria, Sturgeon va comparar el contrast entre les dues direccions oposades que marquen els resultats de dijous a Anglaterra, on els conservadors han avançat encara més i el laborisme s’ha enfonsat, i el que ha passat a Escòcia, amb el recolzament dels electors a les forces independentistes. «La majoria de la gent aquí a Escòcia recolza una visió de futur per a la nostra nació progressista, inclusiva i oberta a l’exterior i estem davant molts més anys de governs conservadors de dretes obsessionats amb el Brexit, pel que nosaltres no hem votat, en una direcció que no hem escollit».

Sense justificació democràtica

Sturgeon considera que el segon referèndum d’independència s’ha convertit en «un principi fonamental democràtic. Els escocesos han de tenir el dret a decidir el seu propi futur quan la crisi de la Covid hagi passat» i Boris Johnson «no té justificació democràtica de cap tipus» per bloquejar la consulta. La ministra principal continua considerant realista dur-la a terme a finals del 2023, si bé admet que la prioritat en aquests moments és superar la crisi de la pandèmia. Una altra de les tasques urgents serà reunificar el moviment nacionalista enfrontat a conseqüència del procés contra Salmond.

Irresponsable i temerari

Notícies relacionades

L’elecció ha mostrat el vigor que continua gaudint l’SNP, que ha governat des del 2007 i ara posseeix el mandat per continuar fent-ho durant els pròxims cinc. A l’acabar la nova legislatura que ara arrenca haurà arribat als 19 anys ininterromputs dirigint Escòcia. Sturgeon governarà en minoria com ha vingut fent, en aliança amb els Verds, que augmenten el seu poder, tot i que en principi es descarta que les dues forces formin una coalició formal. Junts, l’SNP i els Verds sumen la majoria independentista al Parlament.

Dissabte, moltes hores abans de conèixer-se els resultats, Johnson es va mostrar una vegada més reticent a autoritzar la consulta, tot i que no hi va haver negativa taxativa. «Crec que un referèndum en el context actual és irresponsable i temerari», va declarar al ‘The Daily Telegraph’. «La meva impressió és que ells (l’SNP) han descartat la idea del referèndum i em sembla encertat perquè no crec que sigui en absolut el moment de disputes constitucionals, de parlar sobre com esbocinar el nostre país, quan el que la gent realment vol és guarir la nostra economia i recuperar-nos junts».