Per narcotràfic

La policia de Rio de Janeiro mata almenys 25 persones durant una operació en un barri marginal

  • L’acció policial en una favela de la ciutat ha sigut qualificada de matança

  • En els últims 23 anys van morir 20.957 persones en condicions similars

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«L’operació més letal de la història», es va vantar la policia de Rio de Janeiro després que més de 30 persones morissin en el marc d’un enfrontament a la favela (barri marginal) de Jacarezinho, a la zona nord d’una «ciutat meravellosa». De moment, s’han confirmat 25 morts. Jacarezinho és un territori en disputa entre faccions del narcotràfic. La incursió, van assenyalar les autoritats, va tenir lloc després d’assabentar-se que una d’aquestes bandes hi reclutava nens perquè fessin tasques de vigilància.

Quan van parar les bales, va quedar un paisatge de desolació: establiments destruïts, tuberies rebentades, cables tallats i pèrdues econòmiques per als negocis i els veïns. Les forces de seguretat van honrar la seva única víctima, els altres es van convertir en mera estadística. Com era d’esperar, el treball del cos ha quedat sota sospita. «Un episodi de terror com mai vaig veure a Jacarezinho», va assenyalar el corresponsal de la Folha de San Pablo, Bruno Sousa. «Els telenotícies es van fer ressò de l’operació com si es tractés d’una lluita entre el bé i el mal; la policia és bona, per descomptat. El resultat d’això és el que veiem, una matança. No hi ha cap altre nom».

Notícies relacionades

Res ha canviat a Rio de Janeiro malgrat la destitució del governador Wilson Witzel per actes de corrupció durant la pandèmia. El seu successor interí, Cláudio Castro (PSC), és també un defensor de la mà dura. Castro ha passat per alt un dictamen del Suprem Tribunal Federal (STF) que l’any passat havia prohibit, almenys durant la crisi sanitària, una operació com la portada a terme per la policia. L’STF va deixar llavors oberta la porta a «hipòtesis absolutament excepcionals» i amb proves contundents acumulades per la justícia. No va ser el que va passar dijous passat a la perifèria carioca.

Una mort cada 10 hores

La mort violenta és un lloc comú a Rio de Janeiro. El diari O Globo va consignar aquest divendres que, entre el gener de 1998 i el març d’aquest 2021 van perdre la vida 20.957 persones en enfrontaments amb la policia. Una mort cada deu hores al llarg de 23 anys. La majoria són joves, afrobrasilers o mulatos, sempre pobres. Els anys que acumulen més quantitat d’episodis són el 2019 (1.814 morts), el 2018 (1.534) i el 2020. Per als especialistes en qüestions de seguretat això no és cap casualitat: la quantitat de sang més gran s’ha acumulat entre les vigílies de l’arribada de la ultradreta al poder i els seus primers dos anys de gestió.