Un milió de contagis en una setmana

La Covid es rabeja amb els més joves a l’Índia

  • Hi ha metges que afirmen que si els menors de 45 anys estan sent especialment vulnerables és perquè treballaran i mengen més vegades fora de casa

  • El país de 1.300 milions d’habitants està assolat per una nova onada que ha causat un milió de contagis en una setmana, i les autoritats estan desbordades

La Covid es rabeja amb els més joves a l’Índia
2
Es llegeix en minuts

Ajay Singh Yadav va aconseguir parlar per videotrucada amb Raj Karan abans que el seu amic se sumés a l’alarmant llista de joves indis, molts d’ells nens, víctimes de la nova onada de coronavirus que fueteja el país.

Hi ha metges que afirmen que si els menors de 45 anys estan sent especialment vulnerables és perquè treballen i mengen més vegades fora de casa, però no existeixen dades que ho provin. Potser es deu que són més propensos a la nova variant «mutant doble» trobada en el 60% de les mostres del virus de Maharashtra, l’Estat més colpejat.

Karan, de 38 anys, estava fent campanya per les eleccions locals del seu poble quan va començar a trobar-se malament. Yadav el va portar a l’hospital, però ell també va donar positiu i va ser posat en quarantena. «Estic destrossat [...] només vaig poder veure’l a través d’una videotrucada», comenta Yadav, de 39 anys, a l’AFP, a la ciutat de Lucknow (nord).

El país de 1.300 milions d’habitants està assolat per una nova onada que ha causat un milió de contagis en una setmana, i les autoritats estan desbordades. A principis d’any, l’Índia pensava que havia vençut la pandèmia i va iniciar una campanya de vacunació massiva. Les mascaretes i les distàncies de seguretat van quedar a un costat i els festejos religiosos i els mítings electorals es van omplir de gent.

Però, als hospitals, els metges van començar a advertir de l’augment de casos i que cada vegada hi havia més joves malalts, una novetat en una malaltia que, fins aleshores, semblava suposar un risc sobretot per a les persones grans.

Nens a l’hospital

En un país on al voltant del 65% de la població té menys de 35 anys, l’impacte de la Covid-19 en els joves cada vegada preocupa més. El cap de l’Executiu de Nova Delhi, Arvind Kejriwal, va afirmar que el 65% dels pacients té menys de 45 anys.

L’agència d’investigació mèdica de l’Índia no té dades al respecte, però els metges de les principals ciutats van confirmar que cada vegada atenen més pacients joves.

«També estem veient nens menors de 12 i 15 anys que ingressen amb símptomes en aquesta segona onada. L’any passat pràcticament no hi havia nens», apunta Khusrav Bajan, especialista a l’Hospital Nacional P.D. Hinduja de Bombai i membre del grup de treball sobre la Covid-19 de Maharashtra.

A l’estat de Guyarat, el pneumòleg Amit Dave afirma que, en el cas dels joves, la Covid-19 s’estava manifestant de manera «més greu» als pulmons, els ronyons i el cor.

Estendre la vacunació

«En tot l’any passat no vaig veure un augment de casos tan important com el que hr vist en l’última setmana», declara l’editora Tanu Dogra, de 28 anys, que va estar postrat al llit durant una setmana al març, després d’haver donat positiu de Covid-19.

«Tothom al meu mur [de Facebook], al meu WhatsApp, s’està enviant missatges perquè van donar positiu», comenta.

Mentrestant, les autoritats van imposar confinaments de cap de setmana i tocs de queda per frenar l’avenç del virus, però els professionals sanitaris reclamen que la vacunació s’estengui a totes les franges d’edat, ja que ara està limitada als majors de 45 anys.

Notícies relacionades

Una situació agreujada pel col·lapse dels hospitals.

«Quan parlo amb els meus col·legues de les principals ciutats de l’Índia [m’expliquen que] tenen moltes trucades de pacients buscant un llit», explica a l’AFP Venkat Ramesh, especialista en malalties infeccioses a l’hospital Apollo de Hyderabad, al sud.