Rècord de contagis

L’Índia es queda sense vacunes en el més cru de la segona onada

  • L’Índia encapçala la fabricació global de vacunes amb el 60% del total, compta amb mitja dotzena de gegants i, entre ells, amb Serum Institute of India (SII), que elabora l’injectable d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford

L’Índia es queda sense vacunes en el més cru de la segona onada
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El govern indi confiava que la massiva i veloç campanya de vacunació el redimís de tants disbarats però s’ha travat en els dies més crus de la segona onada. És l’últim revés en un país a contrapel en l’exemplar lluita asiàtica contra la pandèmia que acaba de desbancar el Brasil com el segon amb més contagis del món. Els Estats Units lideren un podi que remarca les conseqüències nefastes d’una direcció erràtica. 

L’Índia ha encadenat sis rècords diaris de contagis en una setmana, segons el Ministeri de Salut. Diumenge es van comptar 168.000 casos i 839 morts, la factura més alta en cinc mesos. La premsa local parla d’hospitals atapeïts i de crematoris que amb prou feines donen l’abast.. La segona onada, iniciada al febrer, s’ha revelat més agressiva que la del setembre. Són gairebé 1,5 milions de casos en les dues últimes setmanes que han empès el total fins als 13,5 milions. El gruix de la pandèmia es localitza a l’estat de Maharashtra, que acull la megalòpolis de Mumbai, i que ja està considerant mesures addicionals de control. Des del Govern es culpa el menyspreu de la població per les mascaretes i el distanciament social. No ha al·ludit als mítings polítics que el primer ministre, Narendra Modi, i la seva formació, el Partit Bharatiya Janata, van organitzar en diversos estats sense cap mesura elemental. Tampoc als massius actes religiosos arreu del país. 

En aquest quadro calamitós, agreujat per les infraestructures precàries i la dèbil cobertura sanitària nacional, es confiava en la greixada maquinària de vacunació universal d’un país que cada any immunitza desenes de milions de nounats i embarassades contra la pòlio, el xarampió o l’hepatitis. Al govern no li falten aquests dies raons per presumir: el país ha assolit el centenar de milions de vacunats en només 85 dies, en comparació amb els 89 dels Estats Units o els 102 de la Xina. Les dosis són gratuïtes als hospitals públics i només costen 250 rupies (uns tres euros) als privats. 

60% de la fabricació de vacunes

Notícies relacionades

L’Índia encapçala la fabricació global de vacunes amb el 60% del total, compta amb mitja dotzena de gegants i, entre ells, amb Serum Institute of India (SII), que elabora l’injectable d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford. Ningú produeix més vacunes al món ni més ràpid que aquesta empresa familiar fundada mig segle enrere. A les subministrades al mercat interior se sumen 64 milions d’unitats exportades, un oasi de solidaritat en temps d’acaparament i autoconsum. Aquest múscul explica els tres milions de vacunats diaris i que es complissin els objectius de cobrir els gremis més exposats i els més grans de 60 anys. Però l’extensió de la campanya l’abril a qualsevol per sobre dels 45 anys ha rebentat les costures. L’incendi en una de les principals seus de producció, situada a la ciutat de Pune, ha impossibilitat que SII arribés a la seva meta de cent milions de dosis mensuals. 

La companyia ha admès els seus problemes per cobrir la demanda i ha tancat l’aixeta de les exportacions mentre diversos governs locals lamenten que els seus magatzems s’han buidat. El de Maharashtra, el més apressat per la pandèmia, n’és un. Només a l’estat oriental d’Orissa s’han tancat 700 centres de vacunació. La previsible resposta de Nova Delhi ha sigut culpar les autoritats regionals d’enterrar amb mentides la seva responsabilitat i d’encoratjar el pànic entre la població. El ministre de sanitat, Harsh Vardhan, ha promès que al rebost nacional es guarden 40 milions de dosis.