Tensió entre dues potències

Biden anuncia sancions contra Rússia i expulsa dels EUA 10 diplomàtics

  • Les mesures castiguen, entre altres assumptes, la presumpta interferència de Moscou en les eleccions presidencials del 2020

  • Entre els afectats hi ha més de 30 entitats russes

Biden anuncia sancions contra Rússia i expulsa dels EUA 10 diplomàtics
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’Administració que presideix el demòcrata Joe Biden ha emès aquest dijous una àmplia gamma de sancions contra Rússia en represàlia per la presumpta interferència en les eleccions presidencials del 2020 i el presumpte paper en l’atac cibernètic massiu de SolarWinds.

Segons un comunicat fet públic per la Casa Blanca, Biden ha ordenat també l’expulsió dels Estats Units de 10 membres de la missió diplomàtica a Washington, entre els quals, integrants dels serveis d’intel·ligència.

El president considera que els esforços de Rússia per menyscabar les eleccions lliures als EUA i la seva maliciosa activitat cibernètica suposen una «amenaça inusual i extraordinària» per a la seguretat dels EUA.

Les sancions podrien afectar més de 30 entitats russes i s’espera que l’Administració Biden emeti una ordre executiva que prohibeixi a les institucions financeres nord-americanes comprar bons en rubles a partir del juny del 2021.

«Fermesa»

En una trucada mantinguda amb el president Vladímir Putin dimarts passat, el president Biden va dir al líder rus que els Estats Units «actuaran amb fermesa» en defensa dels seus interessos nacionals.

També s’espera que l’Administració nord-americana abordi els informes publicats en què s’acusa Rússia d’encoratjar els combatents talibans a ferir o matar les forces de la coalició a l’Afganistan.

Segons un informe no classificat de la intel·ligència dels EUA, Putin va autoritzar campanyes d’influència destinades a danyar la candidatura del president Biden durant les eleccions del 2020 i impulsar l’expresident Donald Trump, assegura la CBS.

Pirates informàtiques

«Un element clau de l’estratègia de Moscou en aquest cicle electoral va ser l’ús de representants vinculats a la intel·ligència russa per impulsar narratives d’influència, incloses acusacions enganyoses o infundades, contra el president Biden», segons un informe desclassificat difós per l’Oficina del Director d’Intel·ligència Nacional.

L’any passat, els investigadors de ciberseguretat van identificar un pirateig d’un ‘software’ anomenat SolarWinds, una intrusió que va donar als ciberdelinqüents accés a 18.000 xarxes informàtiques governamentals i privades.

La intel·ligència dels EUA ha identificat els pirates informàtics a Rússia i els considera responsables de l’atac, els quals van obtenir accés a arxius digitals de diverses agències governamentals nord-americanes, incloses els Departaments del Tresor, Justícia i Estat.

En la conversa telefònica mantinguda dimarts, Biden va exigir al seu homòleg rus que «rebaixi les tensions» amb Ucraïna i li va expressar la seva «preocupació» per la mobilització militar russa a la frontera amb aquest país.

Notícies relacionades

Durant la conversa, Biden també va proposar a Putin mantenir «una cimera en un tercer país» en algun moment dels «pròxims mesos», per «conversar sobre tots els temes que enfronten els Estats Units i Rússia».

La trucada va ser la segona entre tots dos que s’ha fet pública des que Biden va arribar al poder al gener, i es va produir després que Rússia anunciés que havia enviat tropes i tres unitats aerotransportades a les seves fronteres occidentals.