Auge gihadista

Set anys del segrest de les ‘noies de Chibok’

  • El 2014, Boko Haram va raptar 272 nenes en una escola al nord de Nigèria

  • Encara avui, 112 joves continuen en parador desconegut

Set anys del segrest de les ‘noies de Chibok’
3
Es llegeix en minuts

Avui es compleixen set anys des que Boko Haram va segrestar un centenar de nenes a Nigèria en una escola a la ciutat de Chibok, al nord de Nigèria. Amb els dies, aquesta xifra va anar augmentant fins a conèixer-se que van ser 272 les ‘noies de Chibok’, com se les coneix, raptades per un centenar de terroristes islamistes de Boko Haram. En els anys posteriors, el grup terrorista va compartir diversos vídeos en els quals es podia veure les noies, majoritàriament cristianes, vestides amb vels foscos per demostrar que continuaven vives. En aquestes imatges, diversos familiars van poder identificar les seves filles tot i que, en alguns casos, ja eren cadàvers.

La seva desaparició va provocar un moviment global sota el ‘hashtag’ #BringBackOurGirls que demanava l’alliberament de les noies d’entre 12 i 17 anys. Malgrat que moltes nenes han sigut alliberades durant aquests set anys, encara avui la plataforma reclama que 112 de les joves segueixen en parador desconegut. «El dia d’avui està ple d’extrema tristesa al recordar les filles que van anar a l’escola a la recerca de coneixement només per perdre les seves vides i llibertats», ha dit aquest dimecres qui va iniciar el moviment per lluitar per la tornada de les noies a les seves llars, Oby Ezekwesili.

Violacions, vendes i matrimonis forçats

Les noies que al llarg dels anys han aconseguit escapar o ser alliberades han narrat com els terroristes les violaven, les venien, les obligaven a casar-se o a tenir fills. Moltes d’elles han experimentat importants traumes i sofriments i algunes han mort, tal com han relatat els seus familiars, que demanen respostes i accions reals del Govern per aconseguir que les joves puguin tornar. «El contracte social entre un poble i el seu Govern va ser brutalment destruït amb el fracàs de les Chibok Girls i els seus pares», ha manifestat Ezekwesili a les xarxes socials.

«No podem afirmar que hem derrotat Boko Haram sense rescatar les nenes de Chibok i totes les altres persones innocents retingudes com a ostatges pels insurgents», anunciava el president nigerià, Muhammadu Buhari en la seva presa de possessió el 2015. No obstant, malgrat que encara no han recuperat totes les nenes, el Govern ha afirmat en nombroses ocasions que el grup terrorista ha sigut derrotat. Aquestes declaracions han fet que els familiars sentin que les autoritats han abandonat les seves filles.

Notícies relacionades

Des d’aquest rapte, els segrestos a les escoles han sigut una constant al nord del país. En els últims quatre mesos s’han produït fins a cinc segrestos massius en diferents escoles del nord del país, com denuncia Amnistia Internacional. Amb aquests segrestos, els terroristes pretenen demostrar al Govern el poder que han obtingut amb els anys, tal com assenyala el mitjà Africa News.

Organitzacions internacionals

Amnistia també ha denunciat que desenes de milers de nens nigerians no poden accedir a l’educació que necessiten a causa que «les autoritats continuen sense protegir les escoles, especialment al nord del país, dels atacs dels insurgents i altres grups armats». A més, l’organització denuncia que 600 centres continuen tancats i que les accions portades a terme pel Govern per evitar aquests segrestos «no estan funcionant». UNICEF va més enllà i assenyala que la por dels raptes dificulta encara més l’escolarització dels menors nigerians i que uns 10,5 milions de nens d’entre 5 i 14 anys estan sense escolaritzar al país.