Replegament militar

L’OTAN coordinarà amb els EUA la retirada gradual de les tropes de l’Afganistan

  • El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, es reuneix avui a Brussel·les amb els 30 ministre de Defensa dels països membres de l’Aliança Atlàntica.

  • El pla nord-americà contempla iniciar el replegament abans de maig i culminar l’operació l’11 de setembre, vint anys després dels atemptats d’Al-Qaida als Estats Units

L’OTAN coordinarà amb els EUA la retirada gradual de les tropes de l’Afganistan
3
Es llegeix en minuts

«Ha arribat l’hora de portar a casa les nostres tropes», ha dit avui a Brussel·les el secretari d’Estats dels EUA, Antony Blinken, hores abans que es reuneixi a través de videoconferència amb els ministres de Defensa dels 30 països que formen l’Aliança Atlàntica. «Junts hem aconseguit els objectius que ens hem proposat. Treballarem en conjunt en les pròximes setmanes i mesos en una retirada segura, decidida i coordinada», ha afegit.

L’aventura bèl·lica dels Estats Units i l’OTAN a l’Afganistan ja té data de caducitat, el pròxim 11 de setembre, quan es compliran 20 anys dels atemptats de l’11-S. Els atacs terroristes van ser l’espurna que va portar el llavors president nord-americà, George W. Bush, a ordenar la invasió del país centreasiàtic, on suposadament es refugiava el líder d’Al-Qaida, Ossama bin Laden, sota l’abric dels talibans.

El pla nord-americà consisteix a iniciar el replegament abans de maig i prosseguir amb la retirada de manera gradual fins al setembre amb l’objectiu de posar fi la guerra més llarga en la història dels EUA.

Pau duradora

El primer país membre de l’OTAN a donar resposta a les paraules de Blinken ha sigut Alemanya a través de la ministra de Defensa Annegret Kramp-Karrenbauer. «Sempre ho hem dit: entrem junts i sortim junts. Soc partidària d’una retirada ordenada», ha assenyalat. El Regne Unit s’ha expressat en termes similars, segons ha informat el diari ‘The Times’, citant a una font del Govern de Londres. «Perquè hi hagi alguna possibilitat de pau duradora, els talibans ha d’entaular de manera significativa una diàleg amb el govern afganès», ha afegit la font al diari.

Amb aquesta decisió, el president nord-americà, Joe Biden, ha trencat amb el compromís que va assumir el seu successor, Donald Trump, de treure les seves tropes abans de l’1 de maig, segons l’acord de pau firmat el febrer del 2020 entre els governs de l’Afganistan i els EUA amb els talibans. Els insurgents van amenaçar fa mesos amb represàlies si Biden no s’ajustava a aquesta data. Washington, per la seva banda, ha advertit als insurgents que qualsevol atac a les tropes nord-americanes» durant aquest procés tindrà una resposta contundent.

En el moment àlgid de la seva presència, entre 2010 i 2011, hi havia desplegats al país uns 100.000 soldats nord-americans. L’expresident Barack Obama va reduir aquesta xifra a 8.400 i Trump va prosseguir la reducció: ara ja només queden 3.500 militars nord-americans a l’Afganistan. 2.500 soldats i 1.000 membres de les forces especials. L’OTAN, per la seva banda, té desplegats uns 7.000 soldats.

Informe de l’ONU

L’anunci de retirada militar cocoincideix ndice amb un informe de les Nacions Unides en el qual denuncia que la xifra de civils morts o ferits a causa del conflicte és «profundament preocupant» i ha apuntat a «nivells extraordinaris de mal» provocats la població en el marc de la guerra.

La Missió d’Assistència de les Nacions Unides a l’Afganistan (UNAMA) indica al seu informe que «la xifra de civils morts o ferits durant els primers tres mesos del 2021 és significativament més alta que fa un any», quan el país travessava un període de «reducció de la violència» previ a l’acord de pau entre els Estats Units i els talibans.

Notícies relacionades

Durant el primer trimestre d’aquest any s’han confirmat 573 civils morts i 1.210 ferits, un augment del 29% respecte al mateix període de l’any anterior. La xifra inclou un augment del 37% en els casos en què les víctimes són dones i un 23% en què les víctimes són menors.

Segons l’UNAMA, els elements antigovernamentals van ser responsables del 61% de les víctimes –amb un 43,5% atribuïts als talibans, mentre que les forces progovernamentals van causar el 27%, entre elles un 17% atribuïdes a l’Exèrcit. Un altre 12% ha sigut per «foc creuat i d’altres». Des que va esclatar el conflicte, han mort més de 100.000 civils afganesos.