Drama migratori

Almenys 42 persones migrants moren ofegades davant la costa de Djibouti

  • Els refugiats morts fugien de la guerra del Iemen i entre els quals hi ha 15 homes, 8 dones i 16 menors

  • Fa una mica més d’un mes va ocórrer una tragèdia similar, quan 20 persones van perdre la vida al ser llançades al mar pels traficants

Almenys 42 persones migrants moren ofegades davant la costa de Djibouti
2
Es llegeix en minuts

Les persones migrants mortes a l’enfonsar-se el barco en què navegaven davant la costa de Djibouti són ja 42, 16 de les quals són menors, ha confirmat aquest dimarts l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), després que es trobessin vuit cadàvers més.

«Desafortunadament el nombre de morts ha augmentat a 42, entre els quals hi ha confirmats almenys 15 homes, 8 dones i 16 menors», ha informat a EFE Ivonne Ndege, portaveu regional de l’OIM, que ha revelat que encara queden per identificar tres cossos. «Catorze persones van sobreviure i onze han sigut traslladades a la capital de Djibouti, mentre que tres estan sent ateses al nostre Centre de Resposta a Migrants a Obock», ha afegit Ndege.

El naufragi va ocórrer dilluns al matí després que l’embarcació en què uns «60 migrants s’escapaven del conflicte al Iemen» naufragués de camí a Djibouti, ha detallat avui l’OIM en un comunicat, en què ha recordat que cada any «desenes de milers de joves africans migrants emprenen la perillosa travessia des de Somàlia o Etiòpia a través de Djibouti i el Iemen a la recerca de feina als països del Golf».

El director regional de l’OIM per a l’Est i la Banya d’Àfrica, Mohammed Abdiker, va lamentar ahir els fets i va recordar que es tracta de la «segona tragèdia d’aquest tipus en poc més d’un mes», després que el 3 de març una vintena de persones morissin ofegades quan els traficants van llançar en aigües de Djibouti « almenys 80 migrants».

Els traficants responsables d’aquest nou incident es troben en parador desconegut, ha assegurat Ndege. «Detenir i enjudiciar els traficants de persones i contrabandistes que exploten les vulnerabilitats dels migrants ha de convertir-se en una prioritat», va remarcar el director regional en el seu compte de Twitter.

El 17 d’octubre, almenys dotze migrants etíops més –d’un grup de 50– van morir davant Obock després de ser llançats per traficants quan intentaven tornar del Iemen, i en un succés similar dotze dies abans en van morir vuit més i alguns van resultar ferits, segons xifres de l’OIM.

Notícies relacionades

Amb el tancament de fronteres entre el Iemen i l’Aràbia Saudita a causa de la pandèmia de Covid-19, milers de migrants han estat esperant a Djibouti el moment de començar la travessia.

El nombre de migrants que va utilitzar la ruta marítima entre la Banya d’Àfrica i el Iemen el 2019 va superar per segon any consecutiu el flux de la ruta del Mediterrani, amb 138.000 persones –majoritàriament, etíops– que van creuar el golf d’Aden, d’acord amb l’OIM.