FINAL DEL CONFINAMENT

Els britànics celebren la reobertura de pubs i botigues després de més de tres mesos de tancament

  • Les temperatures gèlides no van impedir que alguns es prenguessin les primeres pintes a la terrassa del pub a mitjanit

  • Els carrers comercials registren llargues cues des de primera hora i les perruqueries fan ple complet

Els britànics celebren la reobertura de pubs i botigues després de més de tres mesos de tancament
4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Dilluns a l’hora de l’esmorzar alguns anglesos ja portaven unes quantes pintes etíliques a sobre. Malgrat les temperatures sota zero en molts llocs d’Anglaterra i els flocs de neu que van caure a Londres al fer-se de dia, diversos pubs i beer gardens (literalment, ‘jardins de cervesa’), van obrir a mitjanit per brindar pel final de més de tres mesos de confinament, que ha posat a prova la paciència dels britànics. Un dels que no va esperar a veure la llum del dia va ser l’Oak Inn de Coventry, però el seu èxit, amb una una fila de més d’un centenar de persones bevent al ras a l’exterior del local, ha fet témer les autoritats municipals. El pub està sota investigació per si s’ha saltat les normes de seguretat.

 En altres bars l’obertura nocturna va ser el gran moment del retrobament. «No sabíem si funcionaria, si vindria algú. Era mitjanit, feia un fred gèlid, però tothom ha vingut i no hi ha una taula lliure», explicava davant les càmeres de la BBC el patró de Showtime, a Huddersfield, una ciutat de 160 habitants al nord d’Anglaterra. Un client canós, amb mocador de colors al coll, explicava que havia passat tot aquest temps tancat a casa sense veure ningú. «Només he sortit per anar a enterraments».

«No sabíem si funcionaria, si vindria algú. Era mitjanit, feia un fred gèlid, però tothom ha vingut i no hi ha una taula lliure», Showtime,«Només he sortit per anar a enterraments». «Tornar a treballar és molt important mentalment»

Quan ja lluïa el sol a The Greyhound Inn de Warslow, al Peak District, una de les regions més turístiques del país, hi va haver cerimònia solemne d’obertura, amb discurs i toc de gong, entre els aplaudiments dels clients que començaven la jornada amb ous ferrats i béicon. Però tret d’excepcions molt comptades, la immensa majoria de pubs i bars o van retardar l’obertura o simplement van continuar tancats. Al barri londinenc de South Kensington al migdia l’únic amb la porta oberta era el Brompton Wine Bar, on estaven acabant la neteja i traient plantes verdes a la vorera, al costat de les taules de fusta.

«Obrim a les quatre aquesta tarda. Hem estat tancats durant més de tres mesos, així que avui és un gran dia per a nosaltres, l’esperàvem des de feia molt», ens va dir la Simona, una de les empleades. «Mentalment, el tornar a treballar és també molt important. Tens una cosa diferent en què pensar». L’Associació Britànica de Pubs i Cervesers ha advertit que només el 40% dels establiments anglesos tenen espai exterior suficient com perquè considerin rendible reobrir abans del 17 de maig. Fins i tot llavors, quan es pugui beure i menjar a l’interior, estan pendents de decidir-se les normes que regiran per evitar els contagis. El Govern es mostra remís a imposar un certificat de vacunació o algun tipus de test a l’entrada, però cada propietari pot implantar al seu local les normes que consideri convenients.

 Llargues cues

El gran boom, el dia del retorn a una certa normalitat, va tenir lloc als carrers comercials. A Sheffield, Birmingham, Nottingham a Portsmouth, des de les set del matí hi havia llargues cues, com en els dies de rebaixes, a les botigues de roba a baix preu de Primark o a les de peces esportives, com JD Sports. Al TK Maxx de King Street, a Londres, les set caixes obertes no donaven a l’abast per atendre els que esperaven carregats amb cistelles senceres plenes de roba, sabates i estris per a la casa.

A l’Ikea de Bristol hi va arribar a haver 1.000 persones esperant a la fila per poder entrar-hi. El nombre dels que deambulaven a les 10 del matí per les zones comercials era el triple, comparat amb dilluns passat, i només un 15% menys que els nivells del 2019, d’acord amb els analistes de Springboard. S’ha de veure si l’avidesa compradora dura i és sostenible. Molts dels que van sortir de compres es van trobar amb un escenari molt diferent del que van deixar. Cadenes senceres amb molts clients, com Topshop, Wallis, River Island o Next, s’han enfonsat. El sector va perdre 180.000 llocs de treball l’any passat.

 Augment del risc

Els qui no tindran massa problemes a recuperar el ritme del negoci són les perruqueries. A la major part dels salons les cites ja estan reservades per a les pròximes setmanes. Un dels primers a tallar-se els cabells va ser Boris Johnson, tot i que la millora va resultar mínima, com es va poder comprovar en la seva compareixença al Parlament. 

Notícies relacionades

El primer ministre va fer una crida als ciutadans perquè actuïn «de manera responsable» a fi d’evitar una nova onada i un altre confinament. Alguns científics creuen prematura la desescalada. El doctor Mike Tildesley, que estudia els mecanismes per a la transmissió d’infeccions, va advertir que qualsevol forma de reobertura «pot portar a un augment del risc».