Relacions diplomàtiques

El ‘sofagate’ enfronta Brussel·les i Ankara

El menysteniment d’Erdogan a Von der Leyen, a qui va relegar a un sofà lateral en una reunió en què va participar també el president del Consell Europeu, ha desencadenat la polèmica

Michel argumenta que no va fer res en el «lamentable» moment per no crear un incident públic

Turquia atia la tesi de l’enfrontament entre els mandataris europeus a l’assegurar que va seguir les indicacions europees del protocol

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

La polèmica ha adquirit tanta de volada que ja es coneix com a sofagate. El menysteniment del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen –a l’adjudicar-li un sofà lateral i no una cadira al centre de la sala com la que va ocupar el president del Consell Europeu, Charles Michel– ha enervat Brussel·les mentre Turquia treu ferro a l’assumpte i es treu culpes de sobre.

En un intent d’enfortir ponts, les dues autoritats comunitàries, en visita oficial a Turquia, van ser rebudes per Erdogan. Al centre de la sala es van col·locar dues cadires, que van ocupar els dos homes, i Von der Leyen, visiblement desconcertada davant la falta de seient per a ella al mateix nivell, va ser relegada a asseure’s en un sofà lateral. Una posada en escena que Brussel·les no considera ni fortuïta ni gratuïta.

Ha trencat el seu silenci el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va viatjar al costat de la presidenta de la Comissió Europea a Turquia. Cal dir que ha rebut de valent a les xarxes socials per la seva actitud passiva mentre es produïa el desaire a la seva col·lega. Després de qualificar la situació com a «penosa» i «lamentable», Michel ha dit que se sent «entristit» pel tracte «diferenciat i fins i tot disminuït» que li van brindar i ha lamentat haver fet l’efecte de mostrar-se «indiferent a la malaptesa del protocol». «Res més lluny de la realitat ni dels meus sentiments més profunds i dels principis de respecte que considero essencials», ha insistit el polític belga.

Evitar un incident públic

En el moment de l’afront –ha assegurat Michel– tot i que tant ell com Von der Leyen van ser «conscients del caràcter lamentable de la situació», van optar per «no agreujar-la amb un incident públic», i es van centrar en el fons de la discussió política amb els seus amfitrions.

Turquia, per la seva banda, assegura que la col·locació dels seients es va fer partint dels suggeriments de la Unió Europea. «L’arranjament dels seients va ser realitzat en línia amb els suggeriments de la UE i no faríem aquesta revelació si no haguessin fet acusacions contra Turquia», va dir el canceller turc, Mevlüt Çavusoglu, sense amagar la irritació.

Aquesta argumentació que Turquia fa en la seva defensa obre una altra aresta en la polèmica: la del possible distanciament entre la presidenta de la Comissió Europea i el seu homòleg al Consell Europeu. En aquesta línia, els principals grups polítics del Parlament Europeu (PE) han convocat una audiència per abordar l’incident que evidencia, des del seu punt de vista, la desunió que van projectar els dos líders europeus.

Notícies relacionades

La irrupció de l’antecessor de Von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, alimenta les flames de la tesi de les pugnes al si de les institucions europees. El luxemburguès ha assegurat que, durant el seu mandat, el seu homòleg al capdavant del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, tenia prioritat en el protocol. «Ja ha passat que m’han assegut en un sofà», ha dit Juncker.

Però una visita a les hemeroteques constata que, fora cadira o sofà, els tres homes, Erdogan, Tusk i Juncker, sempre van estar asseguts al mateix nivell quan es van trobar. Són fotos molt diferents a les que va oferir la reunió de dimarts amb la presidenta Von der Leyen.