Crisi sanitària global

Amnistia Internacional arremet contra la classe política per la gestió de la pandèmia

  • L’organització humanitària posa èmfasi en la incapacitat del món per cooperar de forma eficaç contra la Covid

Administración de vacunas contra el coronavirus en La Farga de L’Hospitalet.

Administración de vacunas contra el coronavirus en La Farga de L’Hospitalet. / SALUT

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Amnistia Internacional (AI) ha donat una lliçó a la classe política mundial per la seva pèssima gestió de la pandèmia de Covid. «Respostes mediocres, enganyoses, egoistes i falses» són els qualificatius que atribueix l’organització humanitària a l’actuació dels governs durant la crisi sanitària. L’informe anual –corresponent a l’any 2020– aporta també una conclusió contundent: la incapacitat del món per cooperar eficaçment en moments de necessitat global extrema. «La Covid ha posat en relleu el terrible menyspreu dels nostres dirigents pel bé comú de la humanitat», afegeix Agnès Callamard, secretària general d’AI.

«Hem vist tota classe de respostes en els nostres dirigents», argumenta Callamard, que afegeix: «Alguns han intentat normalitzar les autoritàries mesures d’emergència adoptades per abordar la Covid i d’altres, una soca especialment virulenta de líders, han anat més enllà i han vist en la pandèmia la seva oportunitat per reforçar el seu poder». Podeu pensar en Hongria, on el Govern del dretà Viktor Orbán ha aprovat una llei per penalitzar amb fins a cinc anys de presó els comentaris relacionats amb la pandèmia, i diversos estats del Golf Aràbia Saudita, Bahrain, Emirats Àrabs Units, Kuwait i Oman–, amb polítiques repressives en la mateixa línia.

En altres països, com el Brasil, Nigèria i les Filipines, les autoritats han reprimit durament els qui han qüestionat i desafiat les mesures de confinament. Líders de països com l’Índia i la Xina, segons recull l’informe, han utilitzat la pandèmia per desviar l’atenció i reprimir les crítiques no relacionades amb el virus.

Fracàs de la cooperació internacional

Més enllà de la gestió dins de les seves fronteres, l’organització destaca que alguns líders mundials han fet estralls en l’escena internacional dificultant els esforços col·lectius al bloquejar i debilitar la cooperació internacional. Al capdavant, Donald Trump, expresident dels EUA, que, segons AI, «va eludir les iniciatives de cooperació global i va adquirir la majoria dels subministraments mundials de vacunes, deixant sense altres països. L’organització humanitària retreu als «països rics» el fet de no pressionar les empreses farmacèutiques per compartir els seus coneixements i tecnologia per estendre a tot el món el subministrament de la vacuna.

Notícies relacionades

Especial menció reben el president xinès, Xi Jinping, que va censurar i va perseguir el personal sanitari i periodistes que al principi van intentar donar la veu d’alarma sobre el virus i va impedir, amb aquesta decisió, que es conegués una informació fonamental. El G-20 també és objecte de menció per part d’AI a l’haver proposat suspendre els pagaments de deute als països més pobres per, posteriorment, reclamar-la amb interessos.

L’única sortida possible –adverteix la secretària general d’AI– és la «cooperació internacional» i, en aquest sentit, insta els estats a garantir la ràpida disponibilitat de vacunes per a totes les persones a tot el món, de forma gratuïta, i les farmacèutiques, a compartir els coneixements per no deixar enrere ningú.

L’atenció primària a Espanya, greument ferida