Tirotejos massius

Els birmans tornen a la protesta després del cap de setmana més sagnant

  • Els militars van assassinar uns 120 civils que es manifestaven en contra del cop antidemocràtic

  • Els bombardejos i la repressió de la junta militar forcen l’èxode a Tailàndia d’unes 3.000 persones

Els birmans tornen a la protesta després del cap de setmana més sagnant
2
Es llegeix en minuts

Milers de birmans van tornar a sortir aquest dilluns als carrers en algunes ciutats de Birmània per protestar contra la junta militar després d’un cap de setmana d’extrema violència en què la policia i els soldats van matar més de 120 civils, incloent-hi 7 menors.

Les forces de seguretat també van continuar amb l’ús de força letal contra els manifestants amb almenys un jove de 20 anys mort i cinc persones més ferides aquest matí a Rangun, la ciutat més gran del país, segons va informar el mitjà Irrawaddy.

Uns 20.000 manifestants, incloent-hi monjos, van protestar contra el cop militar de l’1 de febrer a Tangse, a la regió de Sagaing, segons el portal ‘Birmania Now’, mentre que altres marxes van tenir lloc en ciutats com Bago i Mawlamyine, la capital de l’estat Mon.

Mig miler de morts

En el seu últim informe, l’Associació per a l’Assistència dels Presos Polítics (AAPP) de Birmània va indicar que la xifra total de víctimes mortals per la repressió militar i policial ascendeix a 459, amb almenys 90 morts dissabte, el dia més sagnant des del cop, i 36 més diumenge.

Durant el cap de setmana, dos avions de la força aèria birmana van disparar i van llançar bombes contra diverses aldees de la minoria ètnica karen, cosa que ha provocat el desplaçament de 10.000 persones i que almenys 3.000 creuin la frontera amb Tailàndia.

Condemna internacional

La violència en els últims dos dies ha provocat una onada de condemnes per part de la Unió Europea (UE) i països com els Estats Units, el Regne Unit, França i Espanya, mentre que l’ONU va posar la bandera a mig pal a les seves oficines a Birmània en memòria dels morts.

Amb una campanya de desinformació en els seus mitjans, els uniformats, liderats pel general Min Aung Hlaing, continuen ignorant les crides de la comunitat internacional i les sancions aprovades per la UE i alguns països com els EUA contra l’elit castrense i els seus conglomerats econòmics.

Crida a una acció global

El grup Special Advisory Council For Birmània, format per experts i juristes, va denunciar els gairebé dos mesos d’«assassinats, tortures, saquejos i destrucció» per part dels uniformats i va demanar accions globals contra el règim militar.

El grup, format a instàncies de l’antiga relatora especial per a Birmània Yanghee Lee, va proposar un embargament global d’armes, sancions contra els militars i les seves empreses i denunciar els caps castrenses davant el Tribunal Penal Internacional. També va demanar que es cancel·lin les visites diplomàtiques a Birmània en tots els nivells.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va criticar que mentre els soldats disparaven contra civils i nens dissabte, delegats de Rússia, la Xina, l’Índia, el Pakistan, Bangladesh, el Vietnam, Laos i Tailàndia atenien una desfilada militar a la capital birmana amb motiu del Dia de les Forces Armades.

Els militars birmans justifiquen el cop d’estat per un suposat frau en les eleccions del novembre passat, en les quals va arrasar la líder deposada i Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, i que van ser declarades legítimes pels observadors internacionals.

Temes:

Birmània