VIOLÈNCIA MASCLISTA

Milers de dones denuncien la mala acollida de les víctimes de violència de gènere a les comissaries franceses

  • Segons una auditoria del Ministeri de l’Interior, el 90% de les dones que van presentar una denúncia per violència conjugal el 2020 estarien satisfetes amb el tracte rebut per les forces de l’ordre

  • Una investigació realitzada pel col·lectiu feminista #NousToutes contradiu l’informe ministerial i posa en evidència la falta de preparació de policies i gendarmes a l’hora de lidiar amb la violència de gènere a França

Manifestació a França.

Manifestació a França. / CHANG MARTIN (NOUSTOUTES.ORG)

4
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Basta teclear el hashtag #PrendsMaPlainte[#TomaMiDenuncia], para toparse con miles de testimonios denunciando la pésima gestión de las denuncias de violencias sexuales y sexistas en las comisarías y gendarmerías francesas.

«Quan vaig anar a presentar una denúncia per agressió sexual: ‘Sí, però alhora, senyoreta, ¿què feia a les 20.30 hores al carrer sola en aquest barri?’ ‘No ho sé, me n’anava a casa després de les meves 12 hores a l’hospital’», escriu una internauta al reproduir la seva conversa amb un agent. «Quan vaig anar a denunciar el meu agressor, que m’assetjava dia i nit fins al punt de seguir-me pel carrer i presentar-se a la porta de casa, em van dir: ‘¡No li impedirem que camini pel carrer!’», relata una altra. «Vaig presentar una denúncia fa dos anys, el policia em va mirar i em va dir: ‘Ja veig el tipus de noia que ets’ i em va picar l’ullet»… Els relats se succeeixen i tots denuncien vivències similars, des de la culpabilització de la víctima, passant per la burla i la banalització dels fets i, fins i tot, la negativa de les forces de l’ordre a registrar la denúncia.

A principis del 2021, el Ministeri de l’Interior es va felicitar per «la mobilització dels policies i gendarmes per protegir les dones» en vista dels resultats d’una d’auditoria sobre la violència de gènere els resultats de la qual donarien fe de la traça de les forces de l’ordre. «El 90% de les dones que van presentar una denúncia el 2020 per actes de violència conjugal estan satisfetes amb la seva acollida a les comissaries i gendarmeries», es congratulava el ministeri.

Enquesta «esbiaixada»

Múltiples associacions de defensa de les dones van posar en entredit els resultats de l’enquesta, considerant-la «esbiaixada» i qüestionant-ne la «metodologia». El col·lectiu #NousToutes [#NosotrasTodas], creat el 2018 per denunciar les violències sexistes i sexuals, va fer la seva pròpia investigació per comprovar la veracitat i precisió de l’auditoria del Govern. Els seus resultats contradiuen de ple els resultats oficials, «globalment positius».

En dues setmanes, el col·lectiu feminista va recopilar 3.496 testimonis, un 97,3% femenins. El 66% de les persones enquestades assenyalen «que la policia no les va atendre adequadament quan van voler denunciar un cas de violència sexual». D’entre elles, el 67,8% estima que «es van banalitzar» els fets; el 56,5% va veure com la seva denúncia era «rebutjada» o «descoratjada»; el 55,2% acusa les forces de l’ordre de «culpabilitzar la víctima»; el 29,8% assegura haver rebut «burles» o «comentaris discriminants i sexistes» durant el seu pas per comissaria; i el 26,2% apunta a una «actitud de solidaritat amb la persona acusada» per part dels agents.

Davant aquestes xifres, «l’auditoria del Ministeri de l’Interior que diu que el 90% de les dones estarien satisfetes amb l’acollida a les comissaries o a la gendarmeria és simplement indecent. És indecent perquè no es correspon en absolut amb la realitat del que viuen les víctimes de la violència sexual sobre el terreny», denuncia Caroline de Haas, cofundadora de #NousToutes, a France Info. «A més, és políticament perillós, ja que, si el Ministeri de l’Interior diu als gendarmes i policies que en el 90% dels casos fan bé la seva feina, no hi ha possibilitat que les forces de l’ordre canviïn les seves pràctiques», insisteix l’activista.

Ineficàcia del sistema judicial

Notícies relacionades

Ineficàcia del sistema judicialEls testimonis reunits per #NousToutes il·lustren la falta de preparació i d’empatia de les forces de l’ordre a l’hora de tractar la violència masclista. «¡Tens sort, la violència domèstica! està de moda», «Quan estàs en una relació amb aquesta gent has d’esperar rebre cops», «No tinc temps per als teus contes de parvulari», «Físicament, estàs bé, ¿veritat? Està bé llavors, les paraules i els insults no són res greu, ¡a tots ens han insultat alguna vegada!», «La vostra denúncia li arruïnarà la vida». Per l’organització feminista, aquests comentaris, fets a les comissaries de París, Rouen o Niça, «mostren com la ineficàcia del nostre sistema judicial a l’hora de tramitar les denúncies està posant a prova el treball de les forces de l’ordre. Desenes de dones expliquen [que van sentir comentaris com] ‘no servirà de res, la seva denúncia serà desestimada’».

El 17 de desembre, la Cécile, de 44 anys i mare de tres filles, va ser assassinada en mans de l’exparella malgrat haver presentat 22 denúncies contra ell; la gendarmeria hauria rebutjat registrar la seva 23a denúncia. El 20 de març, una dona de 55 anys sucumbia a les ferides provocades per un incendi al seu domicili iniciat pel seu exmarit, conegut per violències conjugals. Segons el recompte de France Info, al llarg del primer trimestre del 2021, 24 dones han mort a França, assassinades per la parella o exparella. «Malgrat les múltiples denúncies, no es prenen mesures –alerta Emmanuel Daoud, especialista en violència conjugal–. Ja no es tracta –afegeix– d’un simple mal funcionament, sinó d’una greu fallada del sistema policial i, de vegades, judicial. Les tragèdies es podrien haver evitat, però no va ser així perquè no es va escoltar prou».