Pot ser que fos provocat

Almenys set morts i milers d’afectats per un foc en un campament rohingya

  • L’incendi a Bangladesh va destruir més de mil refugis i en va danyar diversos milers més

Almenys set morts i milers d’afectats per un foc en un campament rohingya
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys set persones van morir i milers més van resultar damnificades després d’un massiu incendi en un campament rohingya al sud-est de Bangladesh, que va començar ahir a la tarda i no va poder ser extingit pels bombers fins aquest dimarts.

L’incendi va començar aproximadament a les 15.20 h (9.20 GMT) de dilluns en un campament de l’àrea de Balukhali al districte de Coxsbazar i no s’ha pogut apagar fins aquesta matinada, segons ha afirmat a Efe el cap dels serveis de bombers locals, Shahadat Hossain. «Una de les nostres unitats encara hi està treballant», ha explicat Hossain, que ha revelat que fins al moment han trobat set cadàvers, dos dels quals han entregat a la Policia i «els altres cinc els han enterrat els seus familiars».

El comissionat adjunt per als refugiats, Mohammad Shamsud Douza, va explicar a Efe que l’incendi va destruir per complet entre 1.000 i 1.500 refugis i en va danyar parcialment diversos milers més. «Encara estem avaluant els danys, mentre garantim el recolzament d’emergència a les víctimes», va concloure.

L’oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va assegurar que l’incendi ha afectat albergs, centres de salut, punts de distribució i altres instal·lacions. El refugiat Shamsul Alam va dir a Efe que el foc va destruir un hospital finançat per Turquia, centres d’organitzacions no governamentals i vivendes de bengalins pròximes al campament.

Els congestionats campaments de Coxsbazar són vulnerables a aquest tipus d’incidents a causa de les deficiències de les instal·lacions i les fràgils cabanyes de fusta, bambú i plàstic que cobreixen l’àrea, tot i que també es tem que alguns dels incendis puguin ser provocats. A mitjans del gener passat, un incendi va deixar uns 3.500 rohingyes sense llar després que les flames reduïssin a cendres més de mig miler de cabanyes. Pocs dies després l’Unicef va denunciar l’incendi premeditat de quatre centres educatius per a rohingyes.

Notícies relacionades

A més continua la polèmica a Bangladesh per l’intent de les autoritats del país de ressituar uns 100.000 rohingyes a la remota illa de Bhasan Char, amb l’objectiu així de descongestionar els campaments, un procés que va començar el desembre passat amb l’enviament dels primers 3.500 refugiats i que ja arriba als 12.400.

Uns 738.000 rohingyes van arribar als campaments del sud-est de Bangladesh després de l’esclat l’agost del 2017 d’una campanya de persecució i violència per part de l’exèrcit de la veïna Birmània, que l’ONU va qualificar d’exemple de neteja ètnica i de possible genocidi, fet que les corts internacionals investiguen .