Agra i tensa

Primera trobada de l’Administració Biden amb la Xina

  • Van acudir-hi Blinken, Jake Sullivan, el responsable comunista d’Afers Exteriors i el cap de la diplomàcia xinesa

20201123 526873 bidenblinkene 1 1

20201123 526873 bidenblinkene 1 1

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Govern del president dels Estats Units, Joe Biden, va iniciar aquest dijous a Anchorage (Alaska) el seu primer contacte oficial amb la Xina, amb un agre intercanvi de raons entre els representants de les dues potències mundials. A la trobada hi van acudir per part nord-americana el secretari d’Estat, Antony Blinken, i l’assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, i de la banda xinesa, el responsable del Partit Comunista de la Xina (PCCh) per a Afers Exteriors, Yang Jiechi, i el cap de la diplomàcia, Wang Yi.

Segons la premsa que acompanya els nord-americans, la tensió va començar just a l’iniciar-se la trobada, davant dels periodistes i càmeres de televisió, als quals només es va permetre accedir al principi. Bliken va començar afirmant que Washington està mirant de repel·lir les pràctiques xineses, perquè «tenir força no és el mateix que tenir raó», i va criticar Pequín per adoptar accions que «amenacen l’ordre [mundial] basat en normes, que manté l’estabilitat global».

Els EUA critiquen la Xina...

Així mateix, el titular d’Exteriors va avançar als seus interlocutors xinesos la seva intenció de parlar sobre els atacs cibernètics, la situació a la província nord-occidental de Xinjiang, Hong Kong i Taiwan. Per la seva banda, Sullivan va assegurar que els EUA no busquen un conflicte amb la Xina, però que donen la benvinguda a la «competició».

Aquestes declaracions sembla que no van agradar als representants xinesos, ja que Yang va respondre amb duresa durant 18 minuts als nord-americans. «No creiem en les invasions amb l’ús de la força, l’enderrocament d’altres règims i les matances de persones d’altres països», va remarcar el responsable xinès, que va opinar que és important que els EUA canviïn la seva imatge. «Molta gent als EUA té poca confiança en la democràcia dels EUA», va deixar anar Yang, d’acord amb el corresponsal de la cadena de televisió pública nord-americana PBS.

... i Pequín contraataca

El funcionari xinès va parlar llavors dels atacs cibernètics per arremetre contra els nord-americans: «Tant si és per la capacitat de llançar atacs cibernètics com si és per les tecnologies que pot desplegar, els EUA són els campions [...] No poden culpar d’aquest problema ningú més».

Davant aquestes paraules, Blinken va respondre desafiador que «mai és bo apostar contra els EUA», cosa que Sullivan va remarcar referint-se a la Xina: «Un país segur de si mateix és capaç d’analitzar amb deteniment les seves pròpies deficiències i buscar constantment millorar».

Més tard, un funcionari de l’Administració nord-americana, que va demanar l’anonimat, va precisar als periodistes a Anchorage que, malgrat aquest desacord inicial, la delegació dels EUA farà servir el que queda de trobada a remarcar «en privat» als representants xinesos els mateixos missatges que han llançat «contínuament» en públic. «La delegació xinesa, d’altra banda, sembla que ha arribat amb la intenció de fanfarronejar, centrada a fer un teatre i un drama públics per sobre de la substància», va indicar la font, citada per CBS News. El funcionari es va queixar que els interlocutors xinesos «han deixat clar això violant el protocol de manera ràpida, havíem acordat fer unes declaracions inicials curtes [de dos minuts]».

No s’espera res en concret de la reunió

No s’espera que d’aquesta cita surti cap acord o comunicat conjunt, tot i que tant Bliken com Sullivan faran una declaració al terme de la reunió, sobre la qual les dues parts no s’han posat ni tant sols d’acord en el tipus de trobada que és.

Preguntada sobre si aquesta reunió en precedirà d’altres de posteriors, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va dir en la seva roda de premsa diària que el president dels EUA, Joe Biden, ho decidirà quan parli amb Blinken i Sullivan quan tornin. El mandatari «no veu això, ni ells tampoc, com una sèrie preestablerta de reunions, com els diàlegs tradicionals que hem vist amb altres administracions, incloses aquelles en què ell (Biden) ha servit prèviament», va indicar Psaki, abans del començament de la cita a Alaska.

Psaki va explicar que sobre la taula a Anchorage hi ha diversos assumptes difícils. «Planegen abordar àmbits que ens preocupen, inclosos els drets humans, Hong Kong –va enumerar–. Òbviament hem presentat algunes sancions relacionades amb accions antidemocràtiques a Hong Kong en l’últim parell de dies».

Precisament, en vigília de la reunió, Pequín va protestar per les últimes sancions nord-americanes a 24 funcionaris xinesos per la reforma electoral a Hong Kong, que per Washington ha soscavat el sistema de comicis de l’excolònia britànica.

Blinken va escalfar ànims abans de la reunió

Abans de viatjar a Alaska, Blinken ja va escalfar l’ambient al criticar el comportament de la Xina. «Veiem amb claredat el fracàs constant de Pequín per complir els seus compromisos, i parlem sobre com el comportament agressiu i autoritari de Pequín està desafiant l’estabilitat, la seguretat i la prosperitat a l’Indo-Pacífic», va afirmar el titular d’Exteriors nord-americà en declaracions a Corea del Sud abans de pujar a l’avió que el va traslladar fins a Anchorage.

Els xinesos no van tardar a respondre. «No hi ha lloc perquè la Xina es comprometi en afers relacionats amb la seguretat sobirana i els interessos fonamentals, i la seva determinació i voluntat de salvaguardar els seus interessos vitals és infrangible», va contestar Lijian.

Notícies relacionades

Blinken va arribar a Alaska després de visitar el Japó i Corea del Sud, aliats dels EUA a l’Àsia, en un viatge en què ha estat acompanyat pel secretari de Defensa nord-americana, Lloyd Austin. Durant la seva estada a Tòquio, el Govern dels EUA i el del Japó van emetre un comunicat conjunt criticant el tracte per part de la Xina de la minoria uigur a la província nord-occidental de Xinjiang i el seu «comportament desestabilitzador» cap als països veïns.

Les relacions entre la Xina i els EUA es van deteriorar de forma dramàtica durant l’era de l’expresident Donald Trump (2017-2021), amb col·lisions en plans com el comercial, el diplomàtic o el tecnològic, i tot i que Biden ha promès un altre enfocament, el seu Govern no sembla tenir pressa per posar fi del tot als conflictes amb Pequín.