Polèmica donació

El Nepal encara no ha autoritzat les vacunes de Coronavac, les 2.000 unitats que el príncep de Bahrain va portar al país

  • Les dosis, d’origen xinès, ja s’estan injectant a països com el Brasil, la Xina, Colòmbia o Mèxic

El Nepal encara no ha autoritzat les vacunes de Coronavac, les 2.000 unitats que el príncep de Bahrain va portar al país
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Creix la polèmica al Nepal després de descobrir-se que les 2.000 vacunes contra la Covid que el príncep de Bahrain va colar sense autorització al país, formen part d’una fórmula xinesa que encara no ha sigut aprovada pel Govern nepalès.

El príncep Mohamed Hamad Mohamed al-Khalifa ha assegurat que les 2.000 dosis que va introduir al país, suposadament sense el permís de les autoritats, havien de ser donades. No obstant, les vacunes de Bahrain són de la modalitat CoronaVac, una vacuna d’origen xinès encara no autoritzada, tot i que ja s’ha aprovat a llocs com el Brasil, la Xina, Colòmbia o Mèxic.

Van arribar il·legalment al país

El príncep Mohamed va arribar aquesta setmana a l’aeroport de Katmandú acompanyat d’un grup de 15 persones amb la intenció d’escalar l’Everest. No obstant, el transport de les vacunes elaborades per Sinovac no va seguir els cursos oficials per garantir els requisits de seguretat i la cadena del fred que requereixen les injeccions, motiu pel qual les autoritats nepaleses han confiscat el carregament de 2.000 dosis.

Tot i que en un primer moment es va afirmar que les vacunes confiscades havien sigut elaborades per AstraZeneca, el Ministeri de Salut nepalès ja ha confirmat que es tracta de CoronaVac.

«Les vacunes de Bahrain són xineses, i d’una companyia a la qual el Nepal no ha atorgat l’autorització d’ús d’emergència», ha assegurat a Efe un representant del departament sanitari nepalès que ha demanat mantenir-se en l’anonimat.

D'altra banda, Roshan Porkhel, especialista en cap del Ministeri de Salut, ha defensat la decisió del Departament d’Administració de Medicaments del Nepal a «confiscar qualsevol vacuna o medicament que sigui portat al país sense permís».

Vacunes com a regal al Govern

El grup de 15 excursionistes liderat pel príncep Al-Khalifa van arribar aquesta setmana al país de l’Himàlaia després que, a l’octubre, arribessin al cim de la muntanya Manaslu, també al Nepal i la vuitena muntanya més alta del món.

Notícies relacionades

Aquella escalada, que es va produir dos dies abans de l’obertura oficial del país als muntanyencs de tot el món, va anar acompanyada d’una important injecció econòmica després del dur impacte del coronavirus, amb un pagament de prop d’1,5 milions de dòlars (gairebé 1,26 milions d’euros).

Després de la donació del príncep, les autoritats de Samagaun, al districte de Gorkha on es troba el Manaslu, van decidir batejar un dels turons de la zona en nom de la família reial de Bahrain, mentre que aquests van respondre al gest amb la donació de les 2.000 dosis que han sigut l’objecte de la polèmica després de descobrir-se que són no autoritzades.