VISITA HISTÒRICA

El Papa crida els cristians de l’Iraq a tornar al seu país

  • Francesc ha celebrat una pregària en el centre de Mossul, on fa gairebé set anys es va declarar al món l’Estat Islàmic, i ha demanat que els seus feligresos tornin per reconstruir el país

  • El Pontífex també ha visitat el poble cristià de Qaraqosh, que va ser completament destruït pels gihadistes i ara lluita per recompondre’s

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Fa exactament sis anys, vuit mesos i sis dies, ni un més ni un menys, entre els dos discursos. Tots dos van ser fets a la mateixa ciutat, la de Mossul, al nord de l’Iraq, i el primer el va pronunciar Abu Bakr al-Baghdadi, que, en aquell dia, 29 de juny del 2014, proclamava des de la Gran Mesquita d’Al-Nuri el naixement de l’Estat Islàmic i la seva condició personal de califa.

El segon discurs, sis anys, vuit mesos i sis dies després, l’ha fet el papa Francesc aquest diumenge. Molt a prop, a escassos cent metres de la mesquita on es va pronunciar l’altre discurs. Si un estava ple d’odi, l’altre ha sigut de reconciliació

«Aquí a Mossul les ferides de la guerra i la violència són extremadament visibles», ha dit el pontífex, que des de divendres passat i fins aquest dilluns està de visita oficial a l’Iraq, en un viatge que ha sigut històric per molts motius: aquesta és la primera vegada que un papa visita el país àrab, i Francesc es va reunir amb l’aiatol·là Al-Sistani, on tots dos van clamar per la pau entre religions

Aquest diumenge li ha tocat el torn a Mossul, ciutat devastada des del 2014 –des de la declaració de l’Estat Islàmic, que controlava la ciutat–, i fins al 2017, quan després d’una ferotge batalla, carrer a carrer, amb bombardejos constants de la Coalició Internacional, els gihadistes van ser expulsats de la ciutat. 

Francesc ha tingut diverses paraules per als habitants del lloc. I, en més concret, per als cristians. «Els demano que tornin a casa, que compleixin el rol que els ha tocat. Els cristians que tornin a Mossul seran la revitalització i el renaixement d’aquesta ciutat històricament diversa. La tràgica disminució dels deixebles de Jesús aquí i a tot Orient Mitjà fa un mal incalculable no només a les comunitats que se’n van, sinó també a les societats que ells deixen enrere», ha dit Francesc, que ha parlat en una plaça del centre de Mossul, envoltat de tota la destrucció material que ha deixat aquesta guerra.

Visita a la ciutat

Visita a la ciutatDesprés de la seva pregària i discurs a Mossul, estava previst a l’atapeïda agenda papal que Francesc es dirigís al poble cristià de Qaraqosh, també conquistat per l’EI i que ara els seus habitants intenten reconstruir. Des d’allà, el pontífex vola cap a Irbil, la capital del Kurdistan Iraquià, on el Papa fa la pregària de diumenge a l’estadi de la ciutat juntament amb 10.000 feligresos. 

No obstant, el pla ha quedat retardat uns minuts, perquè, saltant-se el protocol, el Papa ha volgut recórrer el centre de Mossul per veure la destrucció amb els seus propis ulls. Ho ha fet: ha fet un tour en un cotxe de golf juntament amb l’arquebisbe de Mossul, Michael Najeeb.

Notícies relacionades

«Preguem per aquesta ciutat i per totes les víctimes de la guerra. Si Déu és el Déu de la vida, i ho és, llavors a nosaltres no ens és lícit treure-la-hi a ningú; si Déu és el Déu de la pau, i ho és, llavors a nosaltres no ens és lícit fer la guerra. Vull enviar un missatge des d’aquí: la fraternitat és més forta que el fratricidi; l’amor, més fort que l’odi; la pau, més forta que la guerra», ha dit el Papa.

Després de la pregària dominical a Irbil, Francesc torna a Bagdad, des d’on aquest dilluns al matí, ja acabat el seu viatge a l’Iraq, tornarà a Roma.