Visita històrica

El Papa arriba a l’Iraq: «Era un deure visitar aquesta terra martiritzada»

  • Francesc aterra al país àrab, on s’estarà fins dilluns i on espera visitar les comunitats cristianes del lloc, a més de líders musulmans

El Papa arriba a l’Iraq: «Era un deure visitar aquesta terra martiritzada»
1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Abans de la seva arribada a l’Iraq, amb el país decorat per a l’ocasió i amb un desplegament de forces de seguretat com mai abans, el papa Francesc ha parlat: «Era un deure anar a aquesta terra martiritzada», ha dit el pontífex a l’avió que el portava a Bagdad, on ha aterrat aquest divendres al migdia.

Des d’aquest divendres i fins dilluns, el Papa visita per primera vegada el país àrab, en un viatge tan perillós com històric. Perillós perquè a l’Iraq la incidència de casos de coronavirus ha incrementat en els últims mesos, i perillós, també, perquè el país està patint una onada d’atacs a una banda i a l’altra entre els Estats Units i les Forces de Mobilització Populars (FMP), les milícies xiïtes avalades per l’Iran. A més, tot i que l’Estat Islàmic va ser derrotat militarment fa tres anys, en territori iraquià hi segueixen amagats gihadistes en cèl·lules dorments: les emboscades a forces de seguretat en carreteres són comunes.

La visita també serà històrica, perquè aquesta és la primera vegada que un Papa visita el país àrab. No és que d’altres no ho hagin intentat: Joan Pau II va voler anar-hi l’any 2000, però Saddam Husein no l’hi va permetre; Benet XVI va ser després convidat a anar-hi, però la guerra no l’hi va permetre. Ara, aquest divendres, li ha arribat el torn a Francesc.

Agenda atapeïda

Notícies relacionades

I la seva agenda està ajustada al mil·límetre. Aquest divendres a la tarda, a Bagdad, el Papa es reunirà amb el president iraquià i el seu primer ministre, per a qui la visita papal és extremadament important per guanyar legitimitat i aconseguir mantenir-se en el poder després d’un any de protestes massives i dimissions governamentals en bloc: l’octubre del 2021 l’Iraq celebrarà eleccions parlamentàries.

Després, Francesc es reunirà amb capellans i bisbes iraquians i, en els pròxims dies, visitarà la ciutat sagrada de Najaf –on es reunirà amb l’aiatol·là Al-Sistani–; la capital del Kurdistan iraquià, Erbil –on celebrarà diumenge una missa amb 10.000 persones a l’estadi de la ciutat–, i Mossul, on el 2014, no fan tant, un tal Abu Bakr al-Bagdadi va declarar davant el món el naixement d’un nou Estat a la regió: l’Estat Islàmic.