Denúncies de frau

L’Equador ja té els dos candidats per a la segona volta presidencial

  • El banquer Guillermo Lasso competirà contra el correïsta Andrés Arauz

  • El nou president haurà d’assumir el càrrec el 24 de maig vinent

L’Equador ja té els dos candidats per a la segona volta presidencial
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Equador sembla acostar-se a l’horitzó de la segona volta presidencial de l’11 d’abril. El Consell Nacional Electoral (CNE) va informar que el correïsta Andrés Arauz finalment competirà amb el banquer Guillermo Lasso. El secretari del CNE, Santiago Vallejo, va donar a conèixer, després de dues setmanes d’incertesa, que Arauz va obtenir el 32,72% dels vots, contra el 19,74% del candidat de la coalició conservadora. L’advocat Yaku Pérez, abanderat del moviment indígena, va aconseguir el 19,38% de les adhesions. Fins al moment, Pérez no ha presentat les impugnacions corresponents que contempla la llei electoral, malgrat haver denunciat un «frau» a les urnes.

El recompte, la postergació del qual havia provocat una crisi política, va ser aprovat amb el vot de quatre dels cinc membres del CNE durant les primeres hores d’aquest diumenge. «Anem a la segona volta amb ànim i optimisme», va reaccionar Lasso al seu compte de Twitter. «Amb mi sempre hi haurà l’espai per tenir un diàleg frontal i sincer», va dir, en un clar missatge a Pérez, que fa uns dies va rebutjar qualsevol possibilitat de donar-li suport a la segona volta.

Lasso, de 65 anys, aspira per tercera vegada a la presidència equatoriana. Aquesta vegada no lluitarà amb Rafael Correa, com el 2013, sinó amb el seu delfí, que va estar a una mica més de set punts d’imposar-se a la primera volta. Aquesta vegada, confia no només aglutinar rere seu el vot de dretes, en especial el socialcristià, sinó els equatorians de centre i, fins i tot, d’esquerra que rebutgen la possibilitat d’una tornada del que qualifica de populisme i estatisme. L’elecció de l’abril tindrà, per tant, un fort component de polarització.

Les dues setmanes de retard i tensió en el recompte dels vots ha deixat flotant en l’aire un regust de sospita, fins al punt que, més enllà de les crides a la transparència formulades l’Organització d’Estats Americans (OEA), la Contraloría (fiscalia) va sol·licitar al CNE que li permeti fer una auditoria al sistema informàtic electoral. De cara a l’11 d’abril, va assenyalar, es necessita «garantir» la «seguretat jurídica» i la «legitimitat» dels comicis per generar un «ambient de confiança».

Denúncies d’ingerència

Arauz va parlar d’una «interferència i grollera intromissió» de la Contraloría que amenaça d’interrompre la dinàmica del procés electoral. «Això és obertament il·legal. No s’ha de permetre. Hi ha intents d’impedir la realització de la segona volta de manera oportuna». El jove economista va cridar el Tribunal Contenciós Electoral a expedir-se sobre aquesta «manipulació» que busca estendre el mandat de l’actual president, Lenin Moreno. «No aguantem un dia més d’aquest desgovern». La majoria de la societat, va dir, rebutja «manipulacions».

Notícies relacionades

Arauz va demanar als observadors internacionals estar atents i no abandonar el país. Va remarcar a més que el 24 de maig ha de prendre possessió el pròxim mandatari. «Sempre defensarem la voluntat del poble equatorià i el dret a decidir sobre el seu futur. No permetem que cap decisió modifiqui el calendari electoral».

Moreno va guanyar el 2017 i, immediatament, va trencar la seva aliança amb Correa només assumir la presidència. Acaba la seva gestió amb una popularitat del 7%.

Temes:

Equador