Demana que les empreses cooperin

L’OMS, «preocupada» per les variants, insta a vacunar més ràpidament a Europa

Hans Kluge, director regional a Europa, crida a la «solidaritat» quan la immunització arribi al 20%

L’OMS, «preocupada» per les variants, insta a vacunar més ràpidament a Europa
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Europa ha d’«unir-se per accelerar la seva campanya de vacunació contra la Covid-19 amb el recolzament de tots els laboratoris», ha reclamat divendres el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, admetent estar «preocupat» pel risc que plantegen les variants, segons informa AFP.

«Devem preparar-nos» per a altres mutacions problemàtiques del virus, sobretot reforçant encara més la seqüenciació, ha afirmat Hans Kluge, director regional per a Europa de l’organització, en una entrevista amb l’AFP.

A la Unió Europea (UE), la taxa de la població vacunada amb la primera dosi de la vacuna anti-Covid-19 és a penes del 2,5%, tot i que diversos laboratoris hagin anunciat que incrementaran les seves entregues, cosa que fa pensar que la campanya podria guanyar impuls.

«Hem d’unir-nos per accelerar la vacunació», ha instat el director regional de l’organització. «Les empreses farmacèutiques, que normalment competeixen entre si, han d’unir esforços per augmentar dràsticament les capacitats de producció, és això el que necessitem», ha insistit el responsable, establert a Copenhaguen.

Quant a si aquestes vacunes, al mercat des del desembre, seran eficaces contra les noves variants del virus, Kluge ha reconegut que «aquesta és la gran qüestió» i ha admès que està «preocupat». «Això és un recordatori cruel que el virus encara està per sobre de l’ésser humà, però no és un nou virus, és una evolució d’un virus que intenta adaptar-se al seu hoste humà», ha recalcat.

Notícies relacionades

I malgrat que la situació sembli avui més complicada que quan van arribar les primeres vacunes, el responsable de l’OMS per a Europa ha volgut fer una crida a l’optimisme. «Soc honest: crec que el túnel és una mica més llarg del que pensàvem al desembre, però aquest any serà més fàcil de gestionar» que l’any passat, ha afirmat.

Així mateix, ha reiterat les crides a la solidaritat amb els països que no poden proveir-se la vacuna, suggerint que els països rics haurien de compartir ràpidament les seves dosis amb els estats pobres després d’haver vacunat un determinat percentatge de la seva població. «Potser, quan els països de la UE arribin al 20% de la vacunació de la seva població –el 20% significa persones grans, personal sanitari, persones amb comorbiditats–, podria ser el moment de compartir vacunes», ha estimat.