Visita incòmoda

Borrell demana l’alliberament de Navalni i Rússia replica amb els presos independentistes catalans

  • El cap de la diplomàcia europea insisteix a reclamar una investigació «independent i completa» sobre l’enverinament del principal opositor a Putin

  • El titular d’Exteriors rus torna a posar en dubte l’atac a l’activista i la investigació de científics alemanys sobre el Novitxok

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha reclamat aquest divendres durant la seva visita a Moscou l’alliberament de l’opositor Aleksei Navalni, a qui el Tribunal Municipal de Moscou va anul·lar aquesta setmana el règim de llibertat provisional, i dels seus seguidors detinguts en les manifestacions de les últimes setmanes. En la rèplica, el titular d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha portat a col·lació casos de brutalitat policial a Europa i la situació dels presos independentistes catalans a Espanya.

L’intercanvi dialèctic ha tingut lloc durant la tensa roda de premsa conjunta que han ofert Borrell i Lavrov després d’un primer contacte mantingut aquest matí. El cap de la diplomàcia europea ha insistit a reclamar la llibertat per al principal opositor de Vladímir Putin i ha destacat que la UE espera que Rússia realitzi una investigació «independent i completa» sobre el seu enverinament l’estiu passat amb l’agent tòxic Novitxok.

«Per descomptat que hem parlat del cas de Navalni i sobre la gent detinguda en les manifestacions», ha assenyalat Borrell al ser repreguntat pel tema, i ha reivindicat que una investigació «transparent» pot ajudar a «aclarir» el que ha passat amb l’opositor rus.

Reciprocitat

Després de les paraules de l’alt representant, Lavrov ha respost amb els casos d’abusos policials viscuts a la UE i als Estats Units últimament, punt en el qual ha tret a la palestra la situació dels presos independentistes, com a exemple de «decisions judicials motivades políticament».

En un paral·lelisme amb les denúncies europees sobre la situació de Navalni, el ministre rus ha assenyalat «que els líders independentistes catalans són a la presó per haver organitzat un referèndum, una decisió que la justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica hagin resolt en contra». «Davant això, Espanya ha defensat el seu sistema judicial i ha demanat no dubtar de les seves decisions. Això és el que volem d’Occident en termes de reciprocitat», ha defensat.

Notícies relacionades

Sobre la investigació de l’intent d’assassinat de Navalni, el cap de la diplomàcia russa ha tornat a posar en dubte l’enverinament, dubtant de la investigació de científics alemanys, que van identificar el verí utilitzat contra l’activista.

En aquest intercanvi de declaracions, Borrell ha respost que també s’han donat casos de brutalitat policial als Estats Units i a la UE, però, amb tot, ha reiterat que quan això passa en un país amb un estat de dret fort «hi ha maneres de posar les coses al seu lloc i demanar responsabilitats». «Aquest és l’avantatge de tenir un sistema d’estat de dret potent», ha conclòs.