La lluita contra la pandèmia

El Brasil identifica casos de coinfecció de dues variants del coronavirus en una mateixa persona

Un estudi detecta que a l’estat de Rio Grande do Sul circulen cinc soques diferents, una de les quals, nova

El país està pendent de l’evolució de la mutació de l’Amazones que ha col·lapsat els hospitals

El Brasil identifica casos de coinfecció de dues variants del coronavirus en una mateixa persona
2
Es llegeix en minuts

Un grup de científics ha detectat al Brasil casos de coinfecció simultània amb dues variants diferents del nou coronavirus en una mateixa persona, segons un estudi divulgat aquest dijous, en moments en què la pandèmia torna a expandir-se amb força pel país. La investigació, en la qual ha participat el Laboratori Nacional de Computació Científica, vinculat al Ministeri de Ciència i Tecnologia, ha constatat la possibilitat que una persona pugui ser contagiada per diferents mutacions del SARS-CoV-2 alhora.

La descoberta es va produir a partir de l’estudi genètic de mostres de 92 pacients a l’estat de Rio Grande do Sul, al sud del Brasil, país que fins dimecres acumulava 220.000 morts i prop de 9 milions de casos de Covid-19, segons dades oficials. Almenys en dues d’aquestes mostres es van registrar casos de coinfecció amb llinatges diferents del patogen, un dels quals, l’anomenat E484K, mutació trobada inicialment a Sud-àfrica.

Encara no hi ha evidències sòlides que aquest fenomen suposi un augment de la perillositat relacionada amb la malaltia. De fet, aquests dos pacients coinfectats «van tenir un quadro de Covid-19 de lleu a moderat i es van recuperar sense la necessitat d’hospitalització» el novembre passat, segons remarquen els investigadors en un comunicat.

Coinfeccions «preocupants»

No obstant, els científics consideren que aquest tipus de coinfeccions simultànies són «preocupants» perquè s’hi barregen genomes de diferents variants que, en última instància, poden resultar en una evolució del virus.

L’estudi també ha detectat que a Rio Grande do Sul, el cinquè estat brasiler amb més casos de Covid-19, amb 536.746 infectats i 10.512 defuncions, circulen «cinc llinatges» diferents del coronavirus, un dels quals és nou i l’han anomenat VUI-NP13L.

També han confirmat la disseminació generalitzada per aquesta regió, fronterera amb l’Argentina i l’Uruguai, de la variant E484K, que ja s’havia trobat el mes passat a Rio de Janeiro. L’E484K forma part d’un grup de variants del SARS-CoV-2 que van ser associades a l’augment dels contagis, ja que sembla augmentar el vincle entre l’espícula del virus i el receptor, cosa que afecta la neutralització dels anticossos.

«Això és preocupant, ja que se sap que aquesta mutació pot estar associada a un escapament d’anticossos formats contra altres variants del virus», explica el professor Fernando Spilki, del Laboratori de Microbiologia Molecular de la Universitat Feevale, que també ha participat en la recerca. Per Spilki, la disseminació de l’E484K és «una evidència més que aquestes noves variants poden causar problemes fins i tot en persones que tenen immunitat prèvia».

Pendents de la variant amazònica

Notícies relacionades

D’altra banda, el Brasil també està pendent de l’evolució de la nova variant detectada a l’estat de l’Amazones, on s’ha registrat un exponencial augment dels contagis que ha tornat a col·lapsar els hospitals, amb falta de bombones d’oxigen per als pacients més greus.

La variant amazònica va ser identificada a principis de mes per les autoritats japoneses després de l’anàlisi realitzada a quatre viatgers d’aquest país que van viatjar per l’Amazones i va ser confirmada posteriorment per la Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz), centre de recerca mèdica de referència a Llatinoamèrica. Segons l’Organització Mundial de la Salut, ja s’han registrat casos d’aquesta variant detectada a l’Amazones a vuit països.