Corrupció a Rússia

En ple estira-i-arronsa amb el Kremlin, Navalni difon un vídeo sobre el ‘Palau de Putin’

El complex, amb una extensió que equival a 39 vegades la superfície del principat de Mònaco, compta amb túnels secrets i una pista subterrània per jugar partits d’hoquei sobre gel, l’esport preferit del president rus

Es troba situat en un paradisíac tram de la costa del mar Negre, amb l’espai aeri tancat i la navegació marítima restringida

En ple estira-i-arronsa amb el Kremlin, Navalni difon un vídeo sobre el ‘Palau de Putin’
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En ple estira-i-arronsa amb el Kremlin, el líder opositor Aleksei Navalni ha difós aquest dimarts un llarg i detallat vídeo de gairebé dues hores de durada en el qual descriu i mostra imatges inèdites del que ha denominat com el ‘Palau de Putin’, un vast i luxós complex de 7.000 hectàrees d’extensió –equivalent a 39 vegades la superfície del principat de Mònaco– en un tram paradisíac de la costa russa del mar Negre. A més d’un enorme edifici de més de 17.000 metres quadrats amb un estil arquitectònic que imita els palaus de la Rússia imperial, la instal·lació compta amb la seva pròpia església, vinyes privades, pista per a l’aterratge d’helicòpters, túnels secrets i fins i tot una pista subterrània per jugar a l’hoquei sobre gel, l’esport favorit del líder del Kremlin. «Aquest vídeo demostra que el president no està mentalment sa; està obsessionat amb la riquesa», ha acusat Navalni, sense embuts.

«És un estat dins de Rússia, i compta amb un tsar inamovible: Putin», ha acusat el bloguer en la gravació. La cinta va ser realitzada per dos col·laboradors del Fons contra la Corrupció (FBK), l’oenagé que lidera Navalni, que van viatjar fins al sud de Rússia evitant deixar pistes i van navegar d’incògnit fins a les proximitats de l’enorme recinte en una petita llanxa pneumàtica. Des del mar, van llançar un avió no pilotat que va prendre les imatges. A les quatre hores de ser difosa mitjançant Youtube, la cinta ja acumulava un milió de visites. El Kremlin, per boca del portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha desmentit immediatament les acusacions i ha negat tenir «por» de Navalni.

Cost de 1.118 milions d’euros

Notícies relacionades

Segons els càlculs de l’activista anticorrupció, arrestat fa dos dies a la seva tornada a Rússia, les instal·lacions han costat la barbaritat de 100.000 milions de rubles, equivalents a 1.118 milions d’euros, i han sigut sufragades per homes de negocis pròxims al president, com ara Igor Setxin, al capdavant de la petroliera Rosneft, i Guenadi Timtxenko, un dels homes més rics de Rússia, fundador del fons d’inversió Grup Volga i sancionat pels EUA després de l’annexió de Crimea. Els terrenys es troben a nom del FSB, institució que ha prohibit navegar a menys de dos quilòmetres de la platja en aquest tram concret de costa.

A més de descriure amb prolixitat les sumptuoses instal·lacions, el vídeo treu a la llum algunes informacions sobre els companys que al seu dia van integrar l’entorn de l’actual president rus i van treballar braç a braç amb ell durant la seva etapa com a agent secret del KGB a l’extinta Alemanya de l’est. Tots ells s’han convertit en riquíssims homes de negocis al capdavant d’empreses estatals, segons Navalni, gràcies a la seva proximitat amb el cap de l’Estat rus. En concret, el president de Transneft, el monopoli estatal d’oleoductes i gasoductes, Nikolai Tokarev, i Serguei Txemezov, president de Rostec, un conglomerat també de titularitat pública que promou el disseny de productes industrials d’alta tecnologia. L’any passat, una investigació conjunta d’EL PERIODICO i el Projecte per Informar sobre el Crim Organitzat i la Corrupció va revelar com familiars de Txemezov havien adquirit propietats de luxe a la Costa Brava a través d’empreses localitzades en paradisos fiscals.