Després de l’assalt

El Capitoli es blinda per a la votació de l’‘impeachment’

Els Membres de la Guàrdia Nacional dels EUA han dormit al terra de l’edifici per evitar qualsevol irrupció durant el debat d’aquest dimecres

El Capitoli es blinda per a la votació de l’‘impeachment’
1
Es llegeix en minuts

El Capitoli s’ha blindat davant el segon ‘impeachment’ del president. Els principals mitjans de comunicació recullen imatges dels membres de la Guàrdia Nacional dels Estats Units dormint al terra dels passadissos del Capitoli tan sols una setmana després del violent assalt a l’edifici perpetrat per part dels seguidors del president Donald Trump i poc abans de la presa de possessió del president electe Joe Biden.

El país està en màxima alerta davant la possibilitat que es produeixin noves protestes violentes dels seguidors del president abans de la investidura de Joe Biden, un escenari de què ha advertit l’FBI en una circular enviada al Congrés. També ha hagut de moure fitxa l’Estat Major de l’Exèrcit per recordar als seus quadros que es deuen a la Constitució, un senyal de les tensions que ha creat entre la tropa la lluita de poder que es viu al país.

Les forces de l’ordre són un dels nuclis durs del trumpisme i alguns exmilitars van estar en primera línia de l’assalt al Capitoli. «Qualsevol intent de pertorbar el procés constitucional no només va contra les nostres tradicions, valors i juraments. És també una violació de la llei», van escriure en una carta conjunta els vuit generals al capdavant del Pentàgon.

’Impeachment’

La Cambra de Representants ha iniciat aquest dimecres la seva sessió en la qual preveu votar pel nou judici polític contra el president Donald Trump després de l’assalt en el qual van morir cinc persones. Els demòcrates, amb majoria a la Cambra baixa, buscaran aquest dimecres acusar el mandatari del càrrec d’«incitació a la insurrecció».

Notícies relacionades

El vot es preveu que tiri endavant amb el suport del grup demòcrata, i almenys quatre legisladors republicans han anunciat que s’afegiran a la iniciativa: Adam Kizinger, congressista d’Illinois; Liz Cheney, congressista de Wyoming; John Katko, de Nova York; i Fred Upton, per Michigan.

El procés iniciat a la Cambra Baixa promet obligar el Senat a sotmetre Trump a un judici polític que es desenvoluparà quan el president electe, el demòcrata Joe Biden, ja estigui en el poder, i que per tant no tindrà com a principal objectiu la destitució del mandatari sinó la seva possible inhabilitació per exercir futurs càrrecs polítics.