Sota estrictes mesures de seguretat

Arrenca a Itàlia el macroprocés contra 350 persones acusades de formar part de la màfia calabresa

  • Es tracta d’un dels judicis més grans contra el crim organitzat en la història del país

  • «Conec la ’Ndrangheta» des de petit. Veia cadàvers a la carretera», diu el fiscal, Nicola Gratteri

Arrenca a Itàlia el macroprocés contra 350 persones acusades de formar part de la màfia calabresa
2
Es llegeix en minuts

Itàlia viu amb gran expectació l’inici del macroprocés contra la màfia de Calàbria. Més de 350 persones s’asseuen des d’aquest dilluns al banc dels acusats en un dels grans judicis contra el crim organitzat de la història a Itàlia, un judici contra la ’Ndrangheta que podria durar fins a dos anys i que està cridat a marcar un punt d’inflexió al sud del país.

Entre els càrrecs que s’imputen als acusats hi ha associació mafiosa, assassinat, possessió il·legal d’armes, tràfic de drogues i usura. Unes 900 persones compareixeran com testimonis durant el judici, entre ells diversos antics mafiosos que amenacen de trencar l’estricte codi de silenci

Unes 90 persones han optat per un judici ràpid que arrencarà el 27 de gener, però el gruix dels sospitosos ha començat a retre comptes aquest dilluns. La magnitud del procés ha portat les autoritats a erigir unes instal·lacions específiques a la localitat de Lamezia Terme, situada a la regió de Calàbria.

Una imponent estructura de més de 3.000 metres quadrats ha sigut construïda per a l’ocasió a la ciutat, dins la qual s’asseuran al banc dels acusats els líders a Itàlia i Europa del sucós tràfic de cocaïna.

El desembre del 2019, uns 2.500 ‘carabinieri’ van participar en una macrooperació que es va saldar amb la detenció de més de 300 presumptes membres de la màfia, en una ofensiva sense precedents des de la dècada dels vuitanta. Entre els detinguts hi havia polítics, advocats i empresaris.

Un dels personatges més destacats d’aquest judici és el fiscal, Nicola Gratteri, per a qui aquest procés és un assumpte personal des de la seva infantesa. «Conec la màfia des de la meva infància, perquè feia autoestop per anar a l’escola i sovint veia cadàvers a la carretera», ha afirmat a l’agència Afp abans de l’obertura avui del procés. Llavors em vaig dir: quan sigui més gran, faré alguna cosa perquè això no torni a passar», ha explicat el magistrat, que viu amenaçat i sota escorta des de fa tres dècades.

Estructures criminals

El fiscal, de 62 anys, va créixer a Calàbria, la regió pobra del sud de la península i bressol de l’organització que va aconseguir ramificar-se arreu del món, superant a la Cosa Nostra siciliana, per convertir-se en una de les estructures criminals més poderoses del Vell Continent.

«Conec bé la ’Ndrangheta, des de dins, perquè quan era petit, anava a l’escola amb els fills dels caps de la màfia», recalca Gratteri. «Els nens amb què jugava llavors es van convertir al seu torn en mafiosos i després en narcotraficants. Per això conec la filosofia criminal, la manera de pensar dels membres de la ’Ndrangheta, i això m’ajuda en la meva feina», ha reconegut.

Notícies relacionades

Gratteri, que està «molt segur» de l’èxit de la seva investigació, ha advertit que serà un procés llarg i complex. Seran revelades les connexions amb la política, la maçoneria, els empresaris, a través d’advocats, funcionaris i agents corruptes i se centrarà en la família Mancuso, el sanguinari clan de la província de Vibo Valentia.

Gratteri s’inspira en els dos llegendaris magistrats antimàfia, Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, assassinats per la màfia i famosos per haver presidit el primer megajudici contra la màfia siciliana en la dècada de 1980. Gràcies a aquest judici, centenars de persones van ser condemnades i es va assestar un dels cops més durs a la Cosa Nostra, malgrat que va costar la vida als dos magistrats, assassinats per ordre de la màfia el 1992. 

Temes:

Màfia Itàlia