Crim organitzat

Itàlia investiga el ‘fons sobirà’ de les tres màfies italianes

  • El capital acumulat des dels anys 80 ascendeix a 500.000 milions d’euros distribuïts en instituts financers de tot el món

  • Les quantitats són gairebé quatre vegades més elevades que les que rebrà Espanya dels fons europeus

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El botí de les tres màfies italianes acumulat des dels anys 80 del segle passat ascendeix a uns 500.000 milions d’euros, quatre vegades més que la suma de les ajudes que Espanya rebrà de la Unió Europea amb el pla de recuperació (140.000 milions). D’aquesta quantitat, 36.000 milions es troben a disposició immediata en metàl·lic per als assumptes d’envergadura urgents que facin falta, mentre que la resta està disseminada en desenes de financeres i comptes corrents oberts en paradisos fiscals i gairebé sempre fora de la Unió Europea.

La revelació, que a causa de la pandèmia i de les festes nadalenques ha passat una mica desapercebuda, es troba als documents d’un sumari que està portant la fiscalia de Reggio de Calàbria, al sud de la península. És el «fons de recuperació dels clans», segons l’ha definit el diari ‘Il Fatto Quotidiano’.

A més, la fiscalia de la regió més pobra d’Itàlia està investigant una altra operació de blanqueig per valor de 133.000 milions. En els dos casos apareix com a ‘gestor’ Roberto Recordare, de 54 anys, empresari i financer amb bufet a Palmi (Calàbria), amant de l’esport i especialitzat en electrònica, tot i que principalment en ocultar imports astronòmics de diners del crim organitzat. Gràcies al seu paper com a «subjecte confidencial de la ‘Ndrangheta» la màfia de Calàbria. «Estem posant el món en renou, els equilibris mundials», afirmava en una conversa citada en el sumari. «El Rei Mides dels diners bruts», el va definir ‘Domani’, un dels dos diaris que han revelat el cas.

Els clients del desconegut financer mafiós serien el clan de la ‘Ndrangheta Parrello-Gagliostro de Palmi (Calàbria), la «família» de Cosa Nostra Alvaro di Sinopoli (Sicília) i el clan Iarunese de la Camorra (Nàpols, Campània), al seu torn representats per 12 directius italians i estrangers. Recordare seria, d’acord amb la documentació, la ment economicofinancera d’aquest càrtel format per les tres màfies del país.

Claus a la paperera

Diverses anècdotes revelen els nivells en què es mou el financer investigat. En una conversa punxada per ordre judicial, Recordare explica al seu interlocutor que, a l’intuir que el registrarien a l’aeroport romà de Fiumicino, va llençar a una paperera un sobre amb les claus per gestionar «més o menys 100.000 milions d’euros, o una quantitat per l’estil». «Després torno a buscar-lo», diu. A l’informe, els policies van anotar: «Es considera que es tractava de capitals blanquejats, presumiblement ingressos de tràfics il·lícits d’armes i droga, sense excloure extorsions, usura i altres conductes delictives [...], perquè no transitessin a Europa i sobretot a Itàlia».

Notícies relacionades

En una altra conversa, Recordare comenta la determinació investigadora dels magistrats de Reggio de Calàbria. «No s’espanten per res, ni si de tant en tant veuen saltar algun pels aires». I en una tercera conversa comenta al seu interlocutor l’assassinat amb una bomba al cotxe de la periodista maltesa Daphne Caruana Galizia, el 2017: «Encara estan recollint els trossos d’aquella de Malta», ironitza Recordare. Malta apareix amb freqüència als papers que incumbeixen el financer, la presència del qual i interessos a l’illa ja van ser esbombats pels documents filtrats en el que es coneix com a ‘Paradise Papers’.

Per poder desplaçar sumes d’aquesta envergadura d’un costat a un altre del planeta, el cap mafiós comptava amb nombroses complicitats en els alts nivells de bancs i financeres, cosa que comporta la corrupció de moltes persones. En el sumari consta la producció per a ell de passaports falsos «idèntics als oficials» a l’Afganistan, l’ús del Banc Nacional de Dinamarca com a punt de partida cap a instituts de crèdit a Hong Kong, Xipre, Dubai, Londres, Turquia, Geòrgia, el Tadjikistan, Malàisia, Tunísia, Montecarlo i fins i tot la col·laboració de persones de la Sobirana Orde Militar dels Cavallers de Malta, que tenen la seva seu mundial a Roma i són com una mena d’estat sense territori definit, amb matrícules i segells propis d’una nació. Tot i que oficialment és una institució dedicada a «operacions humanitàries».

Temes:

Màfia Itàlia