LA SOCA BRITÀNICA
Una de cada 20 persones a Londres té Covid
L’assessor mèdic del Govern adverteix que «les pròximes setmanes seran les pitjors de la pandèmia»
Els llits escassegen als hospitals, falten aparells d’oxigen en alguns hospitals i les operacions de càncer es cancel·len
Pels carrers de Londres sonen contínuament les sirenes d’ambulàncies. Circulen per tot arreu. És impossible ignorar-les. No donen l’abast. El servei està saturat. Responen a les trucades urgents fins i tot amb deu hores de retard. Fa dies que policies i bombers traslladen malalts greus a l’hospital, on cada vegada és més difícil trobar un llit lliure. En alguns, els pacients són despatxats a altres centres, fins i tot fora de la capital.
Mai abans la ciutat s’havia enfrontat a una situació sanitària d’emergència semblant. Les operacions rutinàries als centres públics s’han suprimit, però també les urgents de càncer a dos grans hospitals londinencs, Barts Health i King’s College. Els ambulatoris han suspès les consultes per centrar-se en els plans de vacunació. Els britànics «s’han de preparar per al pitjor», advertia dilluns el professor Chris Whitty, cap del servei mèdic del Govern. El virus s’ha estès a cada racó del país. «Les pròximes setmanes seran les pitjors de la pandèmia», declarava, tement que la xifra esgarrifosa de morts, més de 82.000, pugui arribar als 100.000 a final de mes.
Vacunació massiva en hipòdroms i estadis de futbol
Vacunació massiva en hipòdroms i estadis de futbol A mitjans de febrer, el Govern espera haver vacunat 15 milions de ciutadans, inclosos els més grans de 70 anys, el personal sanitari i les persones especialment vulnerables. En total, una mica menys d’una quarta part de la població. Per a la tardor, el ministre de Sanitat, Matt Hancock, promet que tots els adults hauran rebut la vacuna.
A aquest esforç gegant, sense precedents, s’hi van sumar dilluns set nous centres gegants, capaços d’inocular desenes de milers de dosis cada setmana. A Manchester s’estan utilitzant unes instal·lacions per jugar a tennis. A Surrey l’hipòdrom d’Epson. A Londres el Centre d’Exposicions ExCel. Boris Johnson es va desplaçar a Bristol, on s’ha condicionat l’estadi de futbol Ashton Gate. «És un gran desafiament, però som capaços de fer-ho», declarava a cara descoberta.
Relaxació ciutadana
Relaxació ciutadana El país es troba en el moment de «màxim perill», per l’augment de contagis i l’amenaça de col·lapse dels hospitals, però també de màxima esperança, per la vacunació massiva. «És una carrera contra rellotge perquè podem veure l’amenaça a la qual s’enfronta la nostra sanitat pública, la demanda en les unitats de cures intensives, la pressió en llits per a malalts que necessiten respiració assistida, fins i tot hi ha escassetat d’oxigen en alguns llocs», com a l’hospital universitari de Southend a Essex, una de les àrees al sud-est d’Anglaterra més castigades, va dir Johnson
L’ordre taxativa a la població és «quedar-se a casa», però el confinament d’ara no s’està acatant amb el mateix rigor que al març. Durant el cap de setmana, els passejants es van llançar en massa a platges i parcs. Una persona de cada 20 a Londres té el virus, tot i que la circulació als barris continua sent abundant. Als supermercats, ni es guarden distàncies, ni s’utilitza la mascareta, normes que, segons el Govern, han de fer complir els establiments i que segons aquests, correspon, imposar a la policia.
«El perill de contagi és enorme», més gran que mai, repeteix el professor Whitty, davant la «fatiga» i la relaxació de la gent. Johnson adverteix que les restriccions del confinament «estan en contínua revisió i si fa falta augmentar-les, ho farem».
«El perill de contagi és enorme»,si fa falta augmentar-les, ho farem». Eleccions en l’aire
Eleccions en l’aireEl coronavirus trastoca la vida política. El Parlament funciona des de fa mesos a mig gas. Es van acabar els encesos debats cara a cara a la Cambra dels Comuns. La majoria dels diputats s’ha de conformar amb intervenir i votar a distància. El calendari electoral tampoc es pot complir.
Et pot interesarEls comicis locals al maig s’ajornaran molt probablement, com ja va passar l’any passat, quan s’havia d’haver elegit alcalde a Londres. En aquesta ocasió s’ajornarien a més les eleccions al parlament autonòmic d’Escòcia, crucials després del Brexit, amb el Partit nacional Escocès (SNP) com a favorit en els sondejos.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Estàs llegint un contingut especial elaborat per la redacció dEl Periódico per la seva comunitat de lectors.Per gaudir dels continguts de +Periódico has de navegar registrat. No té cap cost, però et permet accedir a la nostra informació i serveis de qualitat.
- Cotxe elèctric Galícia i Aragó volen treure a Catalunya la fàbrica de bateries de Martorell
- INCIDENTS PREVIS AL 8-M Actes vandàlics després d’una marxa feminista a Barcelona
- Club d’Estil d’EL PERIÓDICO María Baras: «Ara hi ha un empoderament dels cabells blancs i de la dona natural»
- TU I JO SOM TRES Dues fotos: la neta despullada i Trapero amb el Rei
- LES ELECCIONS DEL BARÇA Laporta torna a presidir el Barça
- 70è ANIVERSARI El Rei lloa l’«esperit audaç i emprenedor» de Catalunya en la visita a Seat
- Cotxe elèctric Galícia i Aragó volen treure a Catalunya la fàbrica de bateries de Martorell
- Polèmica declaració L’alcalde socialista de Càceres: les bateries de la fàbrica de Martorell no es nodriran de liti extremeny
- reaccions Foment diu que el Govern va fer «el ridícul» quan va plantar Seat
- Entrevista el secretari general de Junts per Catalunya Jordi Sànchez «Explorarem el diàleg i, alhora, prepararem l’autodeterminació»