Assalt a la democràcia nord-americana

Els demòcrates ultimen un segon ‘impeachment’ contra Trump

El partit de Joe Biden redacta l’esborrany de càrrecs per jutjar políticament el president per «incitació a la insurrecció»

Twitter suspèn permanentment el republicà de la seva plataforma per prevenir que pugui fomentar la violència

Els demòcrates ultimen un segon ‘impeachment’ contra Trump
3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump s’ha quedat mut. La decisió anunciada divendres per Twitter de suspendre de forma permanent el seu compte personal per avortar el «risc addicional d’incitació a la violència» ha deixat l’encara president dels Estats Units sense el seu altaveu predilecte, la plataforma que li ha servit en aquests quatre anys per marcar l’agenda política, esbombar els seus greuges, insultar els seus detractors o declarar el seu amor al dictador nord-coreà Kim Jong-un. La mordassa de Twitter, que s’afegeix a les aplicades abans per Facebook o Instagram, ha agreujat l’aïllament d’un president censurat des de tots els flancs per instigar l’atac contra la democràcia de dimecres, quan centenars dels seus seguidors van assaltar el Capitoli. Des d’aleshores creixen les veus perquè dimiteixi o reti comptes per incitar a la insurrecció.

Trump no ha airejat el menor remordiment per les seves accions. En privat ha tractat d’explicar al seu cercle més pròxim que només buscava fomentar una protesta massiva per enviar un missatge als congressistes reunits en el Congrés per certificar la victòria de Joe Biden, però en cap cas perquè desemboqués en una orgia colpista que va posar en perill la democràcia nord-americana, segons fonts de ‘The Washington Post’. A Washington hi ha pocs dubtes, no obstant, que l’atac va ser la culminació de l’autocop cuinat minuciosament en els últims mesos amb la seva incessant ofensiva contra la credibilitat electoral o les crides als seus seguidors perquè prenguessin la justícia per la seva mà.  

«Lluitar a mort»

El zenit va arribar hores abans de l’assalt, quan els va instar a marxar fins al Congrés per «lluitar a mort» contra el «robatori» infundat de les eleccions. El seu advocat personal, Rudolph Giuliani, ho va expressar en altres termes al demanar a les masses que van participar aquell dimecres al matí en la marxa «Salvar Amèrica» que apliquessin un «judici per combat» als congressistes. En el gabinet del Govern hi ha hagut converses per apartar Trump del poder invocant l’esmena 25, però res sembla indicar que aglutini el suport de més de la meitat dels membres del Gabinet. El vicepresident Mike Pence, encarregat de posar-lo en marxa, tampoc sembla estar per la feina.  

Més opcions té la posada en marxa d’un segon impeachment, malgrat que falten només 11 dies perquè Trump hagi d’abandonar el poder. Els demòcrates ja han redactat un esborrany amb els seus articles. Inclou un sol càrrec, «incitació a la insurrecció», que ja compta amb el recolzament de 170 congressistes del partit. Ni Nancy Pelosi ni Biden han donat encara el seu vistiplau públicament. Per al president electe, particularment, seria una distracció que enfosquiria la seva presa de possessió i les seves primeres accions a la Casa Blanca perquè, d’acord amb el calendari, el judici polític se solaparia amb els primers compassos de la seva presidència.

Entre els republicans hi ha molts més dubtes respecte a això, tot i que alguns s’han atrevit a fer el primer pas endavant. «Vull que dimiteixi, el vull fora, ja ha causat massa mal», ha dit la senadora moderada Lisa Murkovski. Els seus legisladors s’enfronten a un dilema impossible, ja que les bases del partit són visceralment trumpistes. No només es juguen les seves carreres polítiques, també la seva seguretat personal. Les amenaces se succeeixen contra els republicans que han trencat amb Trump, com va poder comprovar aquesta setmana Lindsey Graham, un dels seus apologistes de capçalera, increpat pels seus seguidors a l’aeroport. «Arribarà un dia en què no podràs tornar a sortir al carrer», li van cridar després de dir-li «traïdor» i «mentider». D’acord amb una enquesta d’aquesta setmana, la majoria de votants republicans justifica l’assalt al Capitoli.  

 

Notícies relacionades