Assalt a la democràcia nord-americana

Experts en seguretat constaten fallades «catastròfiques» en la custòdia del Capitoli

Funcionaris policials denuncien la relaxació per activar reforços per sufocar l’assalt

Experts en seguretat constaten fallades «catastròfiques» en la custòdia del Capitoli
2
Es llegeix en minuts

El violent assalt al Capitoli es va produir després que la força policial que protegeix el complex legislatiu fos envaïda per una multitud de partidaris de Trump en un episodi que experts en seguretat han descrit com una «fallada catastròfica» en la custòdia de l’emblemàtica seu política de les dues cambres.

El setge ha posat en evidència un dels errors de seguretat més greus en la història recent dels Estats Units, van dir funcionaris policials actuals i anteriors a l’agència Reuters, convertint un dels símbols més reconeixibles del poder nord-americà en un escenari de política.

Si bé esdeveniments com la inauguració presidencial involucren plans de seguretat detallats per part de nombroses agències de seguretat, es va invertir molta menys planificació a protegir la sessió conjunta del Congrés que es va reunir dimecres per ratificar els resultats de les eleccions presidencials de 2020, van dir els funcionaris consultats. Aquesta fallada es va produir malgrat els evidents senyals d’advertència de possible violència per part dels partidaris de línia dura del president Donald Trump, motivats per les arengues del republicà d’una elecció robada i disposats a bloquejar la presa de possessió del president electe Joe Biden.

Cossos de seguretat inactius

La seguretat inicialment va ser manejada gairebé en la seva totalitat per la Policia del Capitoli, una força de 2.000 membres sota el control del Congrés i dedicada a protegir els 126 acres del Capitol Grounds. Per raons que no eren clares fins a la matinada de dijous, altres branques del vast aparell de seguretat del Govern federal dels EUA es van mantenir inactives durant hores quan els protagonistes dels aldarulls van assetjar la seu del Congrés. El Capitoli està a pocs passos d’on Trump, en un discurs, va criticar les eleccions just abans que comencessin els disturbis, qualificant la votació com un «assalt atroç a la nostra democràcia» i instant els seus partidaris a «caminar fins al Capitoli» en un «Salvar Amèrica».

Notícies relacionades

El recompte dels vots electorals de l’elecció presidencial per part del Congrés, normalment una formalitat, va ser precedit per setmanes d’amenaces a les xarxes socials que les protestes planificades a favor de Trump podrien convertir-se en violència. Malgrat aquests rumors de perill, la policia del Capitoli no va sol·licitar ajuda anticipada per assegurar l’edifici a altres agències federals com el Departament de Seguretat Nacional, segons un alt funcionari. I els reforços de la Guàrdia Nacional, convocats per l’alcalde de la ciutat, no es van mobilitzar fins a més d’una hora després que els manifestants van trencar les barricades.

En marcat contrast, aquestes agències van ser desplegades agressivament per l’administració Trump durant les protestes de brutalitat policial de l’estiu passat a Washington i en altres zones dels Estats Units. La Policia del Capitoli no va respondre a les sol·licituds de comentaris.